Nieuws

Wat is er nieuw in Photoshop CC?

In de toekomst kun je alleen nog via een online-huurabonnement toegang krijgen tot nieuwe versies van Photoshop. We bekijken kort welke updates Adobe gebruikt om je naar zijn nieuwe model toe te lokken.

Adobe laat weten dat het geen nieuwe Creative Suite-softwarebundel meer zal uitbrengen. Dit betekent dat je in de toekomst alleen nog via een online-huurabonnement toegang kunt krijgen tot nieuwe versies van Photoshop.

Sinds vorig jaar kun je je abonneren op Photoshop en andere Adobe-software in een onlinedienst die Creative Cloud heet. Je huurt dus Photoshop als het ware op internet, in plaats van dat je het aanschaft voor op je computer.

Grote stap, mogelijk omstreden
Deze werkwijze is voor Adobe dusdanig interessant gebleken dat het nu besluit geen traditionele Photoshop-verkoopsoftware meer te ontwikkelen.

[related_article id=”160734″]

Het bedrijf krijgt met de abonnementen veel gelijkmatiger inkomsten binnen, én het kan op deze manier sneller nieuwe functies doorvoeren voor zijn gebruikers.

"Onze klanten hoeven voortaan niet meer 18 tot 24 maanden te wachten op vernieuwingen", zo licht Adobe-vicepresident Winston Hendrickson deze grote stap toe. "Wanneer een nieuwe Photoshop-feature klaar is, leveren we deze direct via Creative Cloud."

Of alle fotografen even blij zijn met deze ontwikkeling moet nog blijken. De formule vereist namelijk een internetverbinding, en Adobe kan je toegang ontzeggen als je je rekening niet hebt betaald.

De softwaregigant zal het vorig jaar uitgebrachte Creative Suite 6 voorlopig wel nog ondersteunen, dus als eigenaar van het meest recente pakket kun je op hulp blijven rekenen.

Photoshop CC: de nieuwe functies

De naam van de software verandert van Photoshop CS in Photoshop CC, waarbij CC staat voor Creative Cloud. Vandaag kondigt de softwaregigant al een eerste versie daarvan aan. Deze is in juni beschikbaar.

In Photoshop CC zitten al enkele nieuwe functies en mogelijkheden. We sommen de belangrijkste hieronder op.

Verwijder de effecten van een bibberende camera met Camera Shake Reduction.

Verscherp je foto"s
Photoshop CC bevat een nieuwe serie tools voor het verscherpen van je foto’s. Camera Shake Reduction bijvoorbeeld corrigeert oneffenheden die veroorzaakt zijn door beweging van de camera, terwijl de Smart Sharpen-tool storende ruis- en lichteffecten minimaliseert. Met zogenaamd upsampling kun je afbeeldingen flink vergroten zonder kwaliteitsverlies. Zelfs tot billboardformaat, zo belooft Adobe.

Smart Sharpen helpt met het verwijderen van ongewenste effecten.

Photoshop CC heeft ook alle extra functies van Photoshop Extended, voorheen een afzonderlijk programma. Hierdoor krijgen alle gebruikers toegang tot de opties voor 3D-beeldbewerking en beeldanalyse.

Nieuwe mogelijkheden Camera Raw
Adobe Camera Raw 8 brengt drie nieuwe bewerkingsopties naar Photoshop CC. De Healing Brush stelt je in staat om afbeeldingen te herstellen met een kwastveeg in plaats van een cirkelvormig gebied. Met Radial Gradient kun je de aandacht op de kern van een afbeelding vestigen zonder gebruik van een standaard vignet. De Upright-tool tot slot maakt horizons automatisch recht en past perspectiefcorrecties toe zonder de afbeelding te vervormen.


Je kunt bestanden rechtstreeks naar Behance uploaden. Behance is een grote creatieve onlinegemeenschap met meer dan 1,4 miljoen leden. Je kan dus meteen je werk tonen en je voordeel doen met feedback van anderen.

Meer over de abonnementsformule van Creative Cloud en prijzen voor het huren van Photoshop lees je in het artikel Photoshop niet meer te koop, enkel nog te huur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business