AMD niet langer nummer twee op de processormarkt

AMD moet voor het eerst sinds de jaren negentig haar tweede plaats op de processormarkt afstaan. Intel blijft met stip nummer één.

AMD krijgt klappen op de processormarkt. De chipfabrikant was al sinds de jaren negentig de tweede grootste leverancier van processors, na Intel, maar zakt nu weg naar een vierde plaats.

Dat blijkt uit een marktonderzoek van IC Insights, waarin een ranglijst met de top tien grootste processorleveranciers van 2012 werd samengesteld. AMD wordt daarin voorbijgestoken door respectievelijk Qualcomm en Samsung, de nieuwe nummer twee en drie in de lijst.

[related_article id=”152275″]

De verandering in de ranglijst is tekenend voor de evolutie die op de pc-markt aan de gang is. De verschuiving van desktops en laptops naar smartphones en tablets is ook op het niveau van de processors voelbaar.

Alleen Intel en AMD bouwen x86-processors die geschikt zijn voor pc’s en servers. De rest van de top tien is opgemaakt uit fabrikanten van mobiele ARM-chips. Vooral AMD kan maar moeilijk opboksen tegen al dat mobiel geweld en zag het aantal leveringen dalen met 21 procent.

De nieuwe nummer twee en drie zagen allebei een stevige stijging in het aantal leveringen. Qualcomm verkocht in 2012 28 procent meer chips dan het jaar daarvoor. Samsung deed het zelfs nog beter met een stijging in leveringen van maar liefst 78 procent.

Die grote stijging bij Samsung is vooral te danken aan het feit dat de fabrikant de processors maakt voor Apples iPhones en iPads. Volgens IC Insights zou maar liefst 83 procent van alle leveringen voor Apple bedoeld zijn. Helaas voor Samsung zijn er steeds hardnekkerigere geruchten dat Apple voor haar chips zou overstappen naar het Taiwanese TSMC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business