Nieuws

Appwinkels BlackBerry 10, Windows Phone 8 slecht gevuld met toppers

Onderzoeker Canalys turft de 200 populairste apps van Apple iOS en Google Android en noteert dat concurrenten Windows Phone 8 en BlackBerry 10 maar een fractie van deze toppers in huis hebben.

In de nieuwste Canalys App Interrogator, een onderzoek naar de samenstelling van mobiele appwinkels, concludeert het onderzoeksbureau dat ontwikkelaars van populaire apps nog altijd huiverig zijn om hun apps naar nieuwe platforms te brengen.

Canalys keek de eerste drie weken van deze maand naar zowel de 50 meest populaire gratis en betalende apps van Google Play (Android) en Apple App Store (iOS) en bekeek hoeveel van deze 200 toppers beschikbaar zijn bij Windows Store (Windows Phone 8) en BlackBerry App World (BlackBerry 10).

De oogst blijkt behoorlijk mager, waarbij geen van beide platforms ooit boven de helft van de beschikbare  betalende of gratis apps uitkomt bij Android of iOS. Windows Phone 8 scoort weliswaar beter dan BlackBerry 10, maar heeft ook een langere aanlooptijd gehad.

[related_article id=”158256″]

Zo bevat Windows Phone 8 in totaal 14 van de populairste betaalde apps voor iOS, terwijl er maar 13 exemplaren van de populairste betalende Google Play-apps zijn terug te vinden bij WP8.
BlackBerry 10 telt op zijn beurt 9 van de populairste betaalde iOS-apps en heeft 11 betalende apps die bij Google Play in de top vijftig staan.

Meer gratis toppers bij Windows Phone
Als het op gratis apps aankomt, scoort Windows Phone iets beter. Van de 100 meest populaire gratis apps bij Android (22) en iOS (16) zijn er 38 exemplaren in Microsofts appwinkel te vinden. Blackberry scoort hier juist slechter: het kan slechts rekenen op 16 gratis apps die bij Google (11) en Apple (5) in de top vijftig staan.

Canalys houdt er rekening mee dat sommige iOS- of Android-apps, zoals FindmyiPhone, exclusief voor een bepaald besturingssysteem bedoeld zijn. Het zegt ook dat sommige populaire apps in vergelijkbare vorm op BB10 of WP8 zijn te vinden. Maar dat is niet voldoende om een positief beeld achter te laten, concludeert de onderzoeker.

Complimentje voor BlackBerry, standje voor MicrosoftHet onderzoeksbureau prijst BlackBerry voor het feit, dat het in enkele maanden tijd zijn appwinkel heeft doen groeien van 70.000 naar 120.000 apps. Canalys zegt ook dat Microsoft een "redelijke klus" heeft geleverd, maar dat het niet de vliegende start heeft gehad die BlackBerry heeft laten zien.

“Deze statistieken onderschrijven de hoeveelheid werk die zowel Microsoft als BlackBerry nog te wachten staat bij hun poging om het ecosysteem voor apps op te bouwen”, zegt analist Tim Shepherd.
En voegt toe: “Klanten van Windows Phone en BlackBerry willen omwille van hun keuze van smartphone simpelweg geen apps, eigenschappen van apps, of games mislopen die aanwezig zijn bij belangrijke of lokale merken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business