Getest: spraakherkenning in Chrome 27

Google heeft Chrome 27 gelanceerd. Opmerkelijk in deze versie is dat Google je niet enkel zoekopdrachten laat typen maar ook laat dicteren. Helaas werkt dat nog niet altijd even goed.

Google heeft het mogelijk gemaakt om tegen haar nieuwste browser, Chrome 27, te praten. Dat lijkt op het eerste zicht een fraaie vernieuwing. Als het werkt is het ook echt schitterend. Helaas faalt de functie erg vaak.

Ik heb Chrome 27 getest op een Gateway DX4710 met Windows 7 SP1. De pc is voorzien van een 2,5 GHz Intel Core 2 Quad processor, 6 GB RAM en een Intel GMA 3100 videokaart.

[related_article id=”158901″]

Daarnaast heb ik de browser ook getest op mijn Dell XPS 8300 met Linux Mint 16. Deze desktop heeft een 3,4 Ghz quad-core Intel Core i7 processor, 8 GB RAM en een AMD/ATI Radeon HD 5770 grafische kaart.

Op beide systemen vond ik dat de stemherkenning van Chrome de mist in ging. Bij populaire zoektermen – zoals Linux, Windows en iPad bijvoorbeeld – was de functie succesvol. Met minder bekende termen – zoals Ubuntu of HIPPA – ging het vaker mis. Wanneer ik mijn eigen achternaam dicteerde, leverde dat eerder komische dan praktische resultaten.

Ik had ook het gevoel dat de servers die de dicteerfunctie van Chrome moeten dekken, vaak overbelast waren. Ik kreeg bijvoorbeeld de foutmelding te zien dat mijn pc niet met het internet verbonden was. Het ziet er dus naar uit dat de dicteerfunctie van Chrome nog niet op punt staat.

De nieuwe versie van Chrome bevat ook nog enkele beveiligingspatches en komt met de nieuwste Adobe Flash Player 11.7. Chrome Instant, een functie om zoekopdrachten te versnellen, is bijgewerkt. Google claimt ook nog dat webpagina’s in Chrome zo’n vijf procent sneller laden.

Ik heb Chrome 27 op mijn Windows 7 computer tegenover Internet Explorer 10 en Mozilla Firefox 21 gezet en gebruikte de benchmarktools SunSpider JavaScript 1.0, Octane, Peacekeeper, Kraken en RoboHornet. In vier van de vijf benchmarks was Chrome de snelste browser. Google moet dus alleen nog even sleutelen aan de dicteerfunctie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business