De keuze van je schermgrootte hangt natuurlijk af van de plaats waarover je beschikt maar ook van het werk dat je doet.

De keuze van je schermgrootte hangt natuurlijk af van de plaats waarover je beschikt maar ook van het werk dat je doet. Ontwikkelaars, designers en layout zijn echt gebaat bij een ruim scherm met een zo hoog mogelijke resolutie. Voor kantoorgebruikers, thuisgebruikers en gamers is schermgrootte en resolutie minder belangrijk.

Bij je keuze moet je vooral onthouden dat het de resolutie is die bepaalt hoeveel content je op het scherm krijgt, niet de schermmaat. Op een 22 inch 1920×1080 scherm zal je een groter deel van je werk zien dan op een 24 inch 1680×1050 scherm.

 

1920×1080 is momenteel de populairste resolutie, en ze is de keuze bij uitstek voor gaming en ontspanning. Voor de meeste werktoepassingen prefereren we 1920×1200 resoluties aangezien die iets meer schermoppervlak en verticale werkruimte bieden. Helaas zijn schermen met die resolutie minder goed vertegenwoordigd in het aanbod.

Retinascherm
Er is sinds de introductie van de term ‘retinascherm’ nogal wat verwarring geweest rond wat dat nu eigenlijk wil zeggen. Het is een scherm waarbij de pixeldensiteit zo hoog is dat je op een typische kijkafstand geen individueel pixeldetail kan onderscheiden.

Een retinascherm wordt dus niet enkel gedefinieerd door het aantal pixels per inch (PPI), maar door een combinatie van PPI én typische kijkafstand. PPI wordt op zijn beurt uiteraard bepaald door de afmetingen van het scherm en het aantal pixels.

Een menselijk oog met perfect zicht heeft een scheidend vermogen van ongeveer 1/60 van een graad, oftewel een boogminuut. Gecombineerd met een kijkafstand en wat wiskunde kunnen we dan berekenen hoeveel PPI een scherm moet hebben zodat we net het detail niet meer kunnen zien. Bijvoorbeeld: op een kijkafstand van ongeveer 30 cm (typisch voor een smartphone) moet het scherm een PPI van 291 of meer leveren om te tellen als een retinascherm.

Van onze monitor zitten we doorgaans wat verder. Voor een goede ergonomie zit je best ongeveer op 1,5x de schermdiagonaal. Nemen we 85 cm als een indicatieve kijkafstand dan moet een monitor minstens 103 PPI leveren om als een retinascherm te tellen.

De meeste courante monitoren zitten daar helemaal niet ver vanaf. Als je enkele centimeters verder zit dan de optimale kijkafstand zit je in de meeste gevallen aan retinakwaliteit. Schermen met resolutie van 2560×1440 zijn maar verkrijgbaar vanaf 27 inch en zijn duidelijk retinaschermen.

 4K voor nog meer pixels
Kunnen we nog meer pixels krijgen? Sinds korte tijd wordt er steeds meer gesproken over 4K. Wat is dat juist?

4K is geen precies gedefinieerde resolutie maar verwijst naar alle resoluties die horizontaal ongeveer 4000 pixels leveren. Typische voorbeelden zijn 4096×2160 en 3840×2160, die laatste is ook gekend als Quad Full HD.

Nog een benaming die je ziet opduiken is UHD, Ultra High Definition. Die naam is aangenomen door verschillende organisaties die verantwoordelijk zijn voor internationale standaarden.

Om een dergelijke monitor aan te sturen heb je een stevige grafische kaart nodig (minimum een Nvidia GeForce GT640 of een AMD Radeon HD7750). Aansluiten kan via DisplayPort, HDMI of in sommige gevallen via een dubbele DVI-D connector. De monitoren zijn voorlopig nog niet wijd verspreid en ze zijn peperduur. Ze zijn dan ook typisch bedoeld voor medische toepassingen, CAD of luchtverkeerscontrole.