Nieuws

Welke schermaansluiting gebruik ik best?

De analoge VGA-aansluiting is ondertussen bijna alle terrein verloren aan digitale aansluitingen. DVI-D, HDMI en DisplayPort maken nu de dienst uit.

De analoge VGA aansluiting is ondertussen bijna alle terrein verloren aan digitale aansluitingen. DVI-D, HDMI en DisplayPort maken nu de dienst uit. Die laatste twee zijn niet alleen bruikbaar voor video, maar ook voor audiosignalen. Heeft je monitor ingebouwde luidsprekers, dan spaar je er een kabel mee uit.

DisplayPort kan in theorie ook andere signalen transporteren, zodat je bijvoorbeeld bij een ingebouwde USB-hub geen aparte USB-kabel van het scherm naar de PC moet leggen, maar die mogelijkheden worden nog niet gebruikt.

[related_article id=”152275″]

Alle drie de digitale aansluitingen kunnen ook resoluties hoger dan 1920×1080 aan. Bij HDMI merken we echter dat dat soms van de implementatie afhangt, zowel aan de kant van de grafische kaart als aan de kant van de monitor.

Wie een monitor met 2560×1440 resolutie overweegt en HDMI wil gebruiken moet dus zowel de specificaties van de monitor als die van zijn grafische kaart nauwkeurig lezen. DisplayPort is voor hoge resoluties voorlopig de veiligste keuze.

Hou ook rekening met onderlinge compatibiliteit. DVI en HDMI zijn onderling compatibel, met de beperking dat DVI geen audiosignaal bevat. Een eenvoudige kabel met juiste connectoren volstaat om de twee onderling te verbinden.

Met DisplayPort ligt dat anders. Beschikt je monitor enkel over een DisplayPort-ingang, dan moet je grafische kaart ook over een DisplayPort-uitgang beschikken. Is dat niet het geval, dan biedt enkel een dure conversiebox een oplossing.

Compatibiliteit:

 Monitor DisplayPortMonitor HDMIMonitor DVI-D
Grafische kaart DisplayPortJaJa(1)Ja(1)
Grafische kaart HDMINeenJaJa(2)
Grafische kaart DVI-DNeenJa(2)Ja

(1) Met een passieve kabel indien de grafische kaart DisplayPort++ ondersteunt, anders met een actieve adapter.
(2) Met een passieve kabel, maar DVI-D ondersteunt geen audio. Daarvoor heb je dus een andere kabel nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business