Technologie in hoofdtelefoons laat internetsnelheid tot 400 Gbps toe

Door een technologie voor geluidsonderdrukking bij hoofdtelefoons te kopiëren naar glasvezel, kunnen veel hogere snelheden behaald worden dan tot nog toe mogelijk is.

Volgens wetenschappers kan de technologie achter actieve geluidsonderdrukking in hoofdtelefoons ook worden ingezet om internetverbindingen sneller en stabieler te maken. Hun bevindingen werden deze week gepubliceerd in Nature Photonics.

Hoofdtelefoons met actieve geluidsonderdrukking maken gebruik van een microfoontje om storend geluid in de omgeving op te pikken. Tegelijkertijd stuurt de hoofdtelefoon datzelfde geluid omgekeerd (in tegenfase) uit, zodat het originele geluid wordt gedempt door destructieve interferentie.

De wetenschappers zijn er van overtuigd dat ze die techniek ook op glasvezelnetwerken kunnen toepassen.

Via glasvezel wordt data over lichtgolven verplaatst. Dat vereist veel energie om de data aan een hoge snelheid over een verre afstand te sturen en brengt ruis met zich mee. Die ruis heeft een negatief effect op de snelheid en stabiliteit van de internetverbinding.

Om die ruis uit te schakelen, zou een gelijkaardige techniek als bij de hoofdtelefoons gebruikt kunnen worden. Door dezelfde data over twee lichtstralen die aan elkaar gespiegeld zijn door de glasvezelkabel te sturen, kan de ruis die in de glasvezel ontstaat, worden uitgeschakeld.

Het wetenschappelijk team, onder leiding van Xiang Liu van het Amerikaanse Bell Laboratories, is er dankzij deze techniek in geslaagd om een signaal aan 400 Gbps – vier keer sneller dan de snelste verbindingen die momenteel commercieel beschikbaar zijn – door 12.800 kilometer glasvezelkabel te jagen.

Dat is zelfs verder dan de lange onderzeekabels die de ruggengraat van het internet vormen en continenten met elkaar verbinden. De technologie zou dan ook kunnen worden ingezet om de kwaliteit van deze onderzeekabels verder te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business