Nieuws

Windows 8.1 onthuld: dit is er veranderd

De startknop is officieel terug in Windows 8.1. Maar dat is maar één van de vele wijzigingen die Microsoft heeft doorgevoerd in de eerste grote update van Windows 8.

Na maanden speculatie en kleine bekentenissen maakt Microsoft donderdag via een blogpost officieel het bestaan van Windows 8.1 bekend. Onze collega’s van ZDNet.com kregen een vroege blik op het bijgewerkte besturingssysteem, al mochten zij geen testkopie meer naar huis nemen.

Aan het begin van zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie BUILD, die eind juni plaatsvindt, zal het Amerikaanse bedrijf een publieke previewversie vrijgeven van zowel Windows 8 (en Windows RT). De definitieve versie van Windows 8.1 moet aan het einde van het jaar klaar zijn en zal gratis ter beschikking worden gesteld aan alle eigenaren van een geldige licentie.

We zullen dus tot volgende maand moeten wachten om uit te proberen wat Microsoft heeft aangepast. Maar, voordat het zover is, kunnen we je alvast wel vertellen wat er nieuws is in Windows 8.1.

[related_article id=”161452″]

Ondanks dat dit een gratis update is, moet je er niet van uitgaan dat dit een kleine correctie is van Windows 8 in zijn huidige vorm. Blue, zoals de update ook bekend staat, is een aanzienlijke koerswijziging die verder gaat dan het oplossen van de grootste problemen die de gemiddelde consument met Windows 8 heeft.

Naast de terugkeer van de eerder genoemde startknop, zal Windows 8.1 de volgende veranderingen bevatten:

 • Het vergrendelingsscherm, dat je op dit moment kunt uitrusten met een enkele afbeelding, zal veranderen in ‘het beste door de cloud aangedreven fotolijstje ter wereld.’
 • Het startscherm wordt een stuk flexibeler. Microsoft introduceert twee nieuwe tegelformaten, nieuwe manieren om het ‘Alle apps’-scherm te gebruiken en je kunt de indeling van het startscherm nu aan je Microsoft-account koppelen, zodat je op al je toestellen dezelfde startconfiguratie krijgt.
 • De instellingen in het ‘Metrogedeelte’ van je pc is dramatisch uitgebreid, zodat vrijwel elke optie die je kon vinden in het Configuratiescherm nu ook te vinden is in het touchvriendelijke gedeelte van Windows 8.
 • De Windows Store heeft een compleet nieuw ontwerp gekregen.
 • Als je op de zoekoptie klikt in de ‘Charms-balk’ in het startscherm ben je niet langer verplicht om uit een lange lijst met zoekopties te kiezen. Je krijgt nu een universeel zoekveld en de resultaten zullen een combinatie zijn van apps, bestanden, instellingen, online content en resultaten uit geïnstalleerde apps.
 • Het virtueel klavier heeft verbeterde autosuggestie gekregen en ondersteunt tevens nieuwe aanraakgebaren, waardoor het makkelijker wordt om nummers en symbolen toe te voegen zonder te moeten schakelen tussen letters en cijfers/symbolen.
 • Updates aan apps uit de Windows Store worden voortaan automatisch toegepast, als onderdeel van het reguliere onderhoudsproces in Windows 8.1. Dat is een groot verschil met Windows 8, waar je nog werd geacht om apps met de hand te updateten.

 • Die nieuwe flexibiliteit heeft veel te maken met een nieuwe reeks kleine tablets die Microsoft tegen de zomer op de markt verwacht.
 • De standaardinstallatie van Windows 8.1 bevat een handvol nieuwe apps en aanzienlijke revisies van de huidige standaardexemplaren, waaronder dramatische wijzigingen voor de slecht ontvangen Xbox Music-applicatie.
 • Synchronisatie tussen SkyDrive en Windows 8.1 is voortaan geregeld binnenin het besturingssysteem, waardoor je kunt kiezen welke bestanden en mappen in de cloud je kunt syncen met een lokaal toestel. Dat is een groot verschil met Windows 8, waar je gedwongen werd om een apart programma te installeren en configuren om dit voor elkaar te krijgen. (De verbeterde synchronisatie houdt ook in dat Windows RT eindelijk bestanden via SkyDrive kunnen binnenhalen naar hun tablet/laptop).
 • Ja, je kunt het startscherm nu overslaan en direct naar het bureuablad opstarten. Je kunt nu ook de achtergrond van je bureaublad en het startscherm gelijktrekken, waardoor de overgang tussen de twee omgeving als minder schokkend wordt ervaren.
 • Een van de meest belangrijke onderdelen van de desktopomgeving, de bestandsverkenner, krijgt bovendien een flinke opknapbeurt.

Een fikse lijst, niet? Laten we sommige belangrijke punten in wat meer detail bekijken.

Parade van persoonlijke foto’s
De eerste verandering van Windows 8.1 merk je voordat je ook maar iets hebt gedaan. Het oude vergrendelingsscherm van Windows 8 liet je toe om tot maximaal vijf afbeeldingen in te stellen, die dan op toerbeurt in beeld verschenen, vergezeld van een datum en tijdsindicatie.

In Windows 8.1 zal je de achtergrond van het vergrendelingsscherm kunnen uitrusten met een verzameling foto’s in een lokale map of een exemplaar op SkyDrive. Die foto’s komen voorbij in een slideshow, waarvan sommige worden omgevormd tot een fotocollage.

Het algoritme achter die slideshow heeft enkele slimme trucs. Het toont de huidge datum, dus zal het de getoonde foto’s aanpassen aan het seizoen waarin je ze hebt genomen, of dat nu afbeeldingen van dit jaar of vorig jaar zijn.

Startscherm: bekend, maar toch anders
Als je eenmaal voorbij het vergrendelingsscherm bent, kom je bij het ‘vertrouwde’ startscherm uit, met zijn inmiddels bekende kleurige tegels. Het meest opvallende verschil is hier het formaat van die tegels, want met twee nieuwe formaten kun je de indeling een stuk flexibeler maken.

In dit voorbeeld zie je dat de Weather-app het nieuwe dubbeldikke formaat krijgt, zodat het in staat is om naast temperatuur ook andere informatie weer te geven. Je kunt ook bovenaan in het midden de nieuwe minitegels zien, zodat je voortaan vier apps kwijt kan op de plek van één.

Als je je muis over het vernieuwde startscherm beweegt, verschijnt een pijl onder de apps. Klik je die aan, kom je onmiddellijk uit bij het ‘Alle apps’-scherm. Je kunt hier nu ook aan het sorteren slaan op datum van installatie of categorie, terwijl je daarvoor te maken kreeg met een lange alfabetische lijst.

En als je de tegelwand van Windows 8 niet kunt uitstaan, kun je Alle apps nu ook instellen als standaard startscherm.

Interieur inrichten wordt makkelijker
Het verslepen van tegels in Windows 8.1, wat voorheen een vervelend klusje was, is aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Je kunt elke tegel met de muis ingedrukt houden (of met rechts klikken) om in de bewerkmodus te schieten. Nu kun je meerdere tegels tegelijk selecteren en verslepen, ontpinnen, of van de harde schijf verwijderen.

Het is voortaan ook mogelijk om groepen te hernoemen zonder te hoeven inzoomen en een verborgen commando in te voeren.

Overal hetzelfde startscherm
Een van de grootste ergernissen van Windows 8 was het feit dat je startscherm was gebonden aan een enkel toestel. Als je een tweede toestel koppelde aan je Microsoft-account, moest je apps opnieuw installeren en de indeling van je tegels en groepen weer helemaal overnieuw doen.

In Windows 8.1 kun je je favoriete indeling automatisch overbrengen naar nieuwe toestellen (al is er nog steeds de mogelijkheid om met een frisse start te beginnen op een ander apparaat).

Uniform behang
Een van de klachten die we het meeste hoorden over Windows 8 was het grote contrast tussen je bureaubladomgeving en het startscherm. Vanuit de vertrouwde desktop kwam je terecht in een hoekige, buitenaards aandoende omgeving en daar komt met Windows 8.1 een einde aan.

Via een nieuwe optie kun je dezelfde achtergrond kiezen voor zowel desktop als startscherm, en dat ziet er als volgt uit.

Nieuwe manier van multitasken
Bij de oorspronkelijke versie van Windows 8 waren apps gemaakt voor tablets, maar zagen er vaak misplaatst uit op een desktopmonitor. Om die kritiek te verhelpen, heeft Microsoft het gedrag van deze ‘Metro-apps’ aanzienlijk veranderd.

Je kunt in Windows 8.1 twee of meer apps naast elkaar weergeven, waarbij je zelf kunt bepalen hoe breed ze in beeld komen. Zelfs op een 8,1-tablet leidt dat tot een bruikbare indeling, terwijl je op groot scherm een stuk meer uit je apps kunt halen.

Dankzij verbeterde multimonitorondersteuning wordt het zo mogelijk om je desktopomgeving en verschillende Metro-apps tegelijk in beeld te houden en helemaal zelf bepalen welke indeling je daarbij gebruikt.

Ook erg belangrijk: je kunt vanaf nu verschillende exemplaren van dezelfde Windows-app tegelijk draaien.

Beter syncen met SkyDrive
Wanneer je de Windows 8.1-update zult installeren, verwijdert Microsoft automatisch de oude syncsoftware van SkyDrive voor Windows en vervangt die door ingebouwde synchronisatie diep binnenin het besturingssysteem.

Standaard zullen bestanden in je SkyDrive niet automatisch worden gekopieerd naar je toestel, waardoor je voorkomt dat een gigantische cloudcollectie in een klap de opslagruimte van een tablet of pc opslorpt.

Je kunt vervolgens zelf kiezen welke bestanden en mappen afdalen naar je harde schijf, waarna de automatische synchronisatie wordt gestart.

Instellingen op de schop gegooid
We hebben slechts een paar minuten doorgebracht in het eerder genoemde instellingenmenu aan de Metrozijde van Windows 8.1. Maar het was al meteen duidelijk dat het aantal veranderingen enorm is.

Volgens Microsoft waren instellingen “in Windows 8 nog maar voor 10 procent voltooid, maar is de functionaliteit nu wel compleet.” We kregen te horen (al kunnen we dit niet bevestigen), dat dit de eerste keer is in de geschiedenis van Windows dat alle opties in het Configuratiescherm van een ontwerp zijn voorzien.

Al met al is dit een verrassend grote update. Of al dit werk voldoende zal zijn om Windows 8 nu wel het voordeel van de twijfel te geven, valt nog te bezien. We zullen tot de herfst moeten wachten, wanneer een nieuwe vloot toestellen in allerlei formaten in de winkel arriveert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business