Nieuws

Het nieuwe zoeken in Windows 8.1 uitgelegd

Windows 8.1 bevat een vrachtlading aan veranderingen, waarvan een van de meest interessante verbeterde zoekopdrachten is. We gaan wat dieper in op het 'nieuwe zoeken' van Windows Blue.

Zoals je donderdag hebt kunnen lezen, heeft Microsoft heel wat in petto om het veel bekritiseerde Windows 8 uit het slop te trekken. Je kunt direct naar de desktop opstarten, het startscherm beter aanpassen en er zijn meer mogelijkheden voor multitasken.

ZDNet-collega Mary Jo Foley bekeek een van de meer onderbelichte nieuwigheden van die vele aankondigingen: de verbeterde zoekfunctie van Windows 8.1.

Terwijl het opzoeken van bestanden of apps in Windows 8 nog een gefragmenteerde ervaring was, zullen in Windows Blue (zoals de update nu nog bekend staat) de touwtjes strakker aangetrokken worden.

[related_article id=”161452″]

Want hoewel de meeste aandacht zal uitgaan naar de terugkeer van de startknop in Windows 8.1, is de krachtigere zoekfunctie misschien wel de meest verstrekkende wijziging aan het besturingssysteem.

De zoekbalk in Windows 8.1, te vinden in de Charms-balk van het nieuwe startscherm, zal niet alleen maar de harde schijf doorzoeken, maar betrekt ook het internet en bestanden op je SkyDrive in het process.

Zoeken naar mails in aantocht
Ontvangen mails behoren voorlopig nog niet tot de geïndexeerde zoekresultaten, maar volgens Microsoft kan die mogelijkheid in de nabije toekomst worden toegevoegd.

Terwijl je Windows 8 nog moest vertellen waar je naar op zoek was, door een categorie uit te kiezen in een lijst (apps, bestanden, instellingen) zal Windows 8.1 een compleet opnieuw ontwerpen integraal scherm in beeld brengen.

Als je bijvoorbeeld naar Marilyn Monroe zoekt, krijg je een overzicht van alle gerelateerde bestanden en nuttige websites. Die resultaten worden gepresenteerd in een horizontaal scrollende weergave, zoals je hieronder kunt zien.

Een nieuw ontwerp
Deze weergave is het werk van Application Experiences (AppEx), een team binnen Microsofts Bing-divisie, dat zich steeds meer toelegt op het bouwen van eigen apps die de gebruikerservaring van Windows 8 ten goede moeten komen.

AppEx was onder meer verantwoordelijk voor de ingebouwde reisapplicatie, waaruit het nieuwe zoekscherm van Windows 8.1 veel inspiratie heeft opgedaan.

Microsoft zegt ook dat AppEx met de introductie van Windows 8.1 enkele nieuwe apps zal opleveren die het nieuwe ontwerp gebruiken. Zo zal er een app voor recepten beschikbaar komen, die gestureherkenning krijgt. Daardoor hoef je je tablet of touchscreenpc niet meer aan te raken met vieze vingers tijdens het koken. Er zal ook een nieuwe fitnessapp worden gepresenteerd.

Spraakbesturing kan nog komen
Hoewel spraakbesturing geen onderdeel zal uitmaken van de zoekervaring, zoals je nu kunt vinden in Chrome 27, sluit Microsoft niet uit dat die er in de toekomst zal komen. De Kinect voor Windows-sensor zou hier een belangrijke rol in kunnen gaan spelen.

Microsoft is van plan om in de loop van de komende weken steeds meer details vrij te geven over Windows 8.1. Tijdens een TechEd-conferentie in New Orleans, die volgende week zal plaatsvinden in het Amerikaanse New Orleans, zal het Amerikaanse softwarebedrijf meer bekend maken over de beheer- en beveiligingsfuncties in Windows 8.1.

We houden je zoveel mogelijk op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business