Nieuws

Intel Haswell legt focus op autonomie

Met de nieuwe Haswell processoren mikt Intel op de groeiende mobiele markt met betere autonomie en GPU, maar laat het de desktop computer ietwat in de steek.

Intel heeft elk jaar opnieuw een afspraak met zichzelf om een volledig nieuwe reeks processoren te lanceren. Deze moordende werkwijze noemen ze zelf ‘tick-tock’. Het éne jaar brengen ze nieuwe processoren op een kleiner fabricageproces, het andere jaar brengen ze betere prestaties. Haswell is een tock, wat betekent dat hij op het 22 nm-proces van Ivy Bridge voortbouwt.

Kleine tock

Een tock staat meestal garant voor een serieuze snelheidswinst omdat Intel een jaar langer op hetzelfde fabricageproces kan werken. Bij Haswell valt die winst ietwat tegen. Lees daarover meer in de review van de Intel Core i7-4770K.

Haswell is al een 4de generatie Core-processor met deze keer opnieuw een volledig nieuwe processorvoet. Iedereen die wil upgraden van Ivy Bridge, is eraan voor de moeite. Haswell gebruikt een gloednieuwe LGA-1150 processorvoet.

[related_article id=”152275″]

Nieuw deze keer is de BGA-voet voor ultrabooks en tablets bij Core-processoren. Dit betekent dat de processor rechtstreeks op het moederbord is gesoldeerd, zonder apart voetje om hem gemakkelijk te verwijderen. BGA moet ervoor zorgen dat zulke toestellen nog dunner worden, maar voor herstelling later is er meer werk aan de winkel.

Grafische chip

Intel legt dit jaar opnieuw de nadruk op de grafische capaciteit van zijn nieuwe processoren. Niet toevallig het enige gebied waar AMD een voorsprong heeft op Intel. Met Haswell doet Intel een grondige inhaalbeweging. Je kan Intels nieuwe geïntegreerde GPU’s onderverdelen in drie groepen: GT1, GT2 en GT3.

GT1 is de lichtste versie van de drie en heeft maar 6 grafische kernen aan boord. Deze krijgt de naam Intel HD Graphics mee en moet prestaties garanderen die ongeveer in lijn liggen met de HD 2500-graphics van Ivy Bridge. Niet echt veel soeps dus.

GT2 heeft 20 grafische kernen aan boord, en doet daarmee net iets beter dan de 16 grafische kernen uit de Ivy Bridge HD 3000-serie. Intel verdeelt deze reeks in drie versies: Intel HD 4200 / 4400 / 4600 Graphics. Hoe hoger de kloksnelheid van de GPU, hoe hoger het typenummer.

Nvidia concurrent

Het kroonjuweel van Intel is ongetwijfeld de gloednieuwe GT3 GPU. Hierin zitten 40 grafische kernen en komt later zelf uit in een GT3e-versie met 128 MB geïntegreerd eDRAM. Volgens Intel kunnen ze met deze grafische chips rechtstreeks de concurrentie aan met Nvidia’s GT650M die je onder meer in de MacBook Pro vindt van Apple. Intel voorziet deze GPU’s van een nieuwe naam: Iris Graphics 5100. De GT3e-versie krijgt de noemer Iris Pro Graphics 5200.

Er komt een energiezuinige GT3-chip onder de noemer Iris Graphics 5000. Dit is een lager geklokte Iris Graphics 5100, speciaal voor Ultrabooks.

Een Haswell-processor met een GT3-chip heb ik voorlopig nog niet kunnen testen, maar als de resultaten verdubbelen vergeleken met de GT2-chip, dan heeft Intel AMD ook op GPU-vlak naar de kroon gestoken. Afwachten of dat zo echt het geval is, maar de vooruitzichten zijn alvast veelbelovend.

Energiezuinig

Intel mikt met Haswell vooral op de mobiele markt en zet daarom sterk in op een betere autonomie. De energievriendelijke U-serie heeft genoeg aan 15W, terwijl het vroeger 17W nodig had. Daarbij komt dat Intel zijn PCH bij Haswell bij de chip zit. Vroeger was daar een aparte chip nodig die goed was voor 3W verbruik. Dat betekent dat de Haswell U-serie 5W minder verbruikt, een kwart minder.

De energiezuinige Y-serie doet het nog beter met 6W, vergeleken met 7W van Ivy Bridge vorig jaar. Omdat de PCH hier ook is geïntegreerd, doet Haswell 4W beter dan Ivy Bridge. Een groot verschil dat de autonomie van laptops, en vooral ultrabooks en tablets, de hoogte in moet schieten.

Conclusie

Intel heeft voor de eerste keer een ‘tock’ geleverd die geen serieuze prestatieboost geeft, maar wel en stevige autonomieboost. Ik heb nog geen laptop kunnen testen met Haswell aan boord, afwachten wat de autonomie benchmarks uiteindelijk als resultaat geven. Haswell is opnieuw een mooi upgrade van de stal van Intel, enkel desktopgebruikers blijven wat op hun honger zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business