Nieuws

Windows 8.1 van dichtbij: IE11, apps en bestandsverkenner

De waslijst aan verbeteringen en nieuwe functies in Windows 8.1 is schier eindeloos. We gaan wat dieper in op de meest interessante exemplaren, waaronder nieuwe apps, IE 11 en autosuggestie.

Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, is er heel wat nieuws te vinden in Windows 8.1, de eerste grote update na de introductie van Microsofts nieuwe besturingssysteem. De terugkeer van de startknop (al is het geen startmenu) eist dan misschien de meeste aandacht op, maar er is nog veel meer interessants te melden.

We gaan daarom nog wat dieper in op specifieke details die meer aandacht verdienen.

[related_article id=”161452″]

Hulp aan de verloren Windows-gebruiker

We trappen af met een gloednieuwe Help & Tips app die standaard zal zijn vastgepind op het startscherm. Gebruikers kunnen hier een handleiding vinden over de vijf meest nuttige dingen die ze moeten weten over de interface van Windows 8.

“Als er één ding is waar we spijt over hadden”, zei Jensen Harris van Microsoft, “is dat we mensen geen oriëntatie hebben geboden.” Sommige bedrijven (Dell, HP) hebben daarom zelf maar besloten om een handleiding te maken om dit gebrek te compenseren. Deze officiële versie komt dan misschien te laat, maar is nog altijd een welkome aanvulling.

Nieuwe en verbeterde apps

De standaardapps in Windows 8.1 zullen zonder uitzondering aanzienlijke verbeteringen krijgen. Alle apps van de hand van Microsoft krijgen een fikse update wanneer de ‘preview release’ zal uitkomen eind juni, met één opvallende uitzondering.

De update voor de communicatiesuite (met daarin apps voor mail, kalender, contacten en chat) zal pas worden gelanceerd wanneer de definitieve versie van Windows 8.1 uitkomt. Tot die tijd zullen mensen het moeten doen met de oude versies.

Behoorlijk muziek afspelen
De muziekapp in Windows 8 is een verwarrend zooitje, met een frustrerende interface die de nadruk legt op de streamingmuziekdienst van Xbox Live. De versie in Windows 8.1 zal er compleet anders uitzien, te beginnen met de thuispagina.

De drie belangrijkste koppelingen op dat nieuwe thuisscherm zullen je in staat stellen om snel muziek af te spelen uit je bibliotheek (lokaal of online) of streaming muziek af te spelen via de Radio-link (vergelijkbaar met de huidige Smart DJ-functionaliteit). De derde link, Explore (of verkennen) neemt je mee naar de online Xbox-winkel, waar je kunt zoeken en kopen. De weergave van de online schappen is net, helder en modern.

Foto’s stikken op kleine tablets
De Camera-app in Windows 8 is momenteel weinig meer dan een veredeld beheerpaneel voor de webcam. In Windows 8.1 krijgt het enkele nieuwe bedieningsopties, waaronder een uivoering van Microsofts veelbelovende PhotoSynth-technologie.

Met deze functie kun je eigenhanding foto’s aan elkaar stikken en zo indrukwekkende 3D-panorama’s bouwen. De toevoeging van PhotoSynth heeft vooral zin als je in het achterhoofd dat een vloot kleine tablets met Windows 8 in aantocht is. De camera gebruiken op een tieninchtablet is op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk, maar een kleiner model (7 of 8 inch) leent zich beter voor fotografie.

Ook de fotoapp van Windows 8 is grondig op de schop gegooid, waardoor basisbewerkingen en enkele geavanceerde mogelijkheden mogelijk worden.

Nieuwe apps

Microsoft heeft een flink arsenaal nieuwe standaardapps in petto voor Windows 8.1, die voornamelijk een functionel karakter hebbenWe zien onder meer:

  • Rekenmachine: een voor de hand liggende aanvulling, met standaardweergave en één voor wetenschappelijke berekeningen.
  • Alarms: ligt eveneens voor de hand en bevat een timer, stopwatch en soortgelijke functionaliteit.
  • Reading List (leeslijst): is een fascinerende aanvulling en we verwachten deze app veel te zullen gebruiken. Als je ooit diensten als Instapaper of Pocket hebt gebruikt, heb je weinig uitleg nodig. Met Reading List kun je meer dan alleen webpagina’s (zoals bij voorgaande diensten), maar stukken tekst uit welke app dan ook opslaan om later te lezen, zodat je tweets, artikelen, e-mailberichten etc. etc. op een centrale plek bij elkaar hebt.
  • Gezondheid en Fitness: Verzamelt informatie over je dieet en je gezondheidsregime en helpt je met softwaretools om calorieverbruik bij te houden of trainingssessies te plannen.
  • Eten en drinken: Houdt zich bezig met recepten en koken. Zijn voornaamste functie is een modus die je in staat stelt om je tablet of pc in de keuken zonder handen te gebruiken. Je slaat ‘bladzijden om’ door een vegende beweging voor de webcam te maken.

Toetsenbord en Bestandsverkenner

Bestandsverkenner op de schop
Microsoft gaf de vertrouwde Windows Verkenner in Windows 8 een nieuwe naam en voegde een Office-achtig functielint toe. Met Windows 8.1 zet het de transformatie door.

De meest opvallende wijziging is te vinden in de navigatiebalk aan de linkerzijde van het hoofdscherm. De nieuwe optie ‘Deze pc’ biedt directe koppelingen naar de bestandsmappen in je gebruikersprofiel en SkyDrive-mappen krijgen eveneens een prominent plekje.

Microsofts krachtige, maar verwarrende Bibliotheekfunctie wordt onder het vloerkleed geveegd. Je zult de optie niet meer terugvinden in het navigatiemenu en standaardbibliotheken worden niet meer aangemaakt als je een nieuw profiel creërt. Het is echter nog wel mogelijk om bibliotheken aan te maken, als je dat nodig vindt.

Meer nauwkeurigheid virtueel toetsenbord 
Als je Windows 8 wel eens op een touchscreentoestel hebt gebruikt, zul je weinig nieuws kunnen ontdekken in het virtuele toetsenbord van Windows 8.1. Maar onder de motorkap zijn enkele belangrijke reparaties voltooid, die de nauwkeurigheid omhoog moet doen schieten naar 90 procent. Dat moeten we nog zien, uiteraard.

Allereerst is autosuggestie toegevoegd die voortdurend ruggensteun krijgt van een online dienst. Het raadt niet alleen woorden die overeenkomen met wat je aan het typen bent, maar probeert ook het volgende woord te voorspellen dat je zult typen.

Uit de eerste ervaring met dit systeem blijkt dit systeem opvallend goed te werken. Het maakt blijkbaar gebruik van een linguïstisch systeem dat helpt om de lijst mogelijke woorden te verkleinen, zodat je sneller bij de juiste keuze uitkomt.

Er zal ook een nieuw gebaar komen voor ervaren gebruikers die autosuggestie willen gebruiken, maar niet hun vingers van het keyboard af willen halen. Met een snelle veeg over de spatiebalk kun je door de lijst met autosuggesties gaan en het juiste woord uitkiezen.

IE 11

Internet Explorer 11
We hadden graag een hele sessie willen doorbrengen met IE11, maar kregen maar een kort moment om de nieuwe browser uit te proberen.

De veranderingen in IE11 zijn vooral te vinden in de ‘metroversie van Windows 8’ en pakken de kritiek aan die de touchvriendelijke versie van de tweekoppige browser kreeg te verwerken.

Zo zijn tabbladen naar de onderkant van het scherm verplaatst, vlak boven de adresbalk van IE11. Je bent niet langer beperkt tot tien tabbladen en hebt dus de keuze uit een onbeperkt aantal tabs, waarbij je horzontaal scrollt door de openstaande exemplaren.

Tabs zulen ook worden gesynchroniseerd tussen toestellen die zijn gekoppeld aan je Microsoft-account, zodat je door kunt lezen waar je gebleven was als je overstapt van je pc naar je Windows-tablet.

Tenslotte heb je nu volledige toegang tot je browserfavorieten, met het vermogen om nieuwe websites op te slaan in de metroversie van de browser.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business