Nieuws

Microsoft Blue in serverland: wat is er nieuw?

Windows 8.1 is niet de enige grote update uit Redmond dit jaar. Ook Microsofts server- en enterpriseproducten krijgen een Blue-injectie. Dit kun je verwachten van de nieuwe golf updates.

Op de hielen van de grote aankondiging rondom Windows 8.1 maakte Microsoft deze week de eerste details bekend over Blue-updates van zijn andere producten, zoals Windows Server 2012 R2, System Center 2012 R2, SQL Server 2014 en Visual Studio 2013.

Windows Server 2012 R2, de minder sexy benaming voor de grote update, zal zich vooral richten op betere interoperabiliteit met Windows Azure, Microsofts allesomvattende cloudplatform.

Dat betekent onder meer Active Directory-integratie met Windows Azure, betere ondersteuning van mobiel toestelbeheer binnenin Office 365 en SharePoint Online en ingebouwde online backupmogelijkheden naar Windows Azure.

[related_article id=”161452″]

Microsoft bracht sommige van die verbeteringen al eerder uit als beperkte testversies voor serviceproviders en hostingbedrijven waar het nauw mee samenwerkt. De toenadering tussen Windows Server en Azure zal bij de uiteindelijke lancering worden hernoemd naar Windows Azure Pack.

Maar Windows Server is slechts een van de vele producten in Microsofts portfolio dat een fikse update zal krijgen. Het is vrijwel zeker dat Microsoft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build een publieke testversie zal uitbrengen van Visual Studio 2013, de nieuwste incarnatie van zijn programmeeromgeving.

Beter samenwerken voor programmeurs
Voordat deze nieuwe testversie beschikbaar is, kunnen softwarebouwers nu al aan de slag met een nieuw pakket aan mogelijkheden dat later in de nieuwe Visual Studio zal verschijnen.

De functies, die vooral zijn bedoeld om het gezamenlijk ontwikkelen en onderhouden van hybride applicaties makkelijker te maken, zijn sinds begin deze week verkrijgbaar via Team Foundation Service.

Deze nieuwe gereedschappen voor ‘application lifecycle management’ bevatten onder meer:

  • Agile Portfolio Management (flexibel projectbeheer in de enterpriseomgeving met hulp van online tools)
  • Team room (verbeterde samenwerking tussen teams van ontwikkelaars)
  • Cloud Load Testing (verzekeren van de kwaliteit, prestaties en schaalbaarheid van ontwikkelde applicaties)
  • Code Commenting (bedoeld om teamleden van ontwikkelteams te helpen om programmeercode beter te begrijpen, foutcode te vinden en die te herschrijven)
  • Enhanced Web Test Case Management (betere beheermogelijkheden tijdens het testen van online producten)

Snelheidsinjectie SQL Server
Microsoft zal voor de volgende versie van SQL Server een nieuwe databasetechnologie openbaren, waar het al even in alle stilte aan werkt. Dit project, dat nu nog Hekaton heet, plaatst gehele databases in RAM-geheugen, zonder nog te hoeven terugvallen op reguliere schijfopslag.

Deze nieuwe methode zou enorme snelheidsinjecties moeten opleveren in SQL Server 2014, die noodzakelijk zijn om de migratie naar ‘big data’ in goede banen te leiden.

Microsoft belooft voor SQL Server 2014 ook meer ‘altijd aan’-functionaliteit die moeten zorgen voor een hoge uptime, en belooft ook verbeterde cloudbackup voor het geval het alsnog misgaat.

Evolutie mobiel toestelbeheer Windows Intune
Voor de aankomende versies van System Center en Windows Intune, tenslotte, heeft Microsoft besloten om Intune en Configuration Manager 2012 R2 nauwer te laten samenwerken. Het zou daardoor in theorie mogelijk moeten worden om het beheer van Intune volledig uit te voeren vanuit Configuration Manager, zegt Microsoft.

Windows Intune is vooral bedoeld voor het beheer van grote aantallen Windows-toestellen, of dat nu desktopmachines of mobiele toestellen zijn. Microsoft werkt hard aan nieuwe versies van dit beheerplatform, zodat systeembeheerders ook toestellen met andere besturingssystemen kunnen toevoegen.

Het is voorlopig nog niet bekend wat de prijzen zullen zijn voor een overstap naar deze nieuwe versies, al gaan we er van uit dat klanten met een Software Assurance-contract de updates gratis zullen krijgen.

Het zal interessant worden om te zien hoe Microsoft zijn abonnementen zal aanpassen, omdat het voortaan op jaarlijkse basis nieuwe updates zal uitbrengen voor zijn serverproducten.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business