Apple riskeert importverbod in VS voor oude iPhones en iPads

Apple mag een aantal oudere modellen van de iPhone en iPad niet langer verkopen, omdat ze in strijd zijn met een patent van concurrent Samsung.

De eindeloze patentoorlog tussen Apple en Samsung blijft voortduren. Ditmaal is het de technologiereus uit Cupertino die het onderspit moet delven tegenover zijn Koreaanse concurrent.

De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) heeft een importverbod opgelegd op een aantal oudere modellen van de iPhone en iPad, omdat ze indruisen tegen een patent dat in handen is van Samsung.

[related_article id=”158256″]

Het verdict van de handelscommissie houdt in dat Apple de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 3G en iPad 2 3G niet langer in de Verenigde Staten mag importeren vanuit China, waar Apples producten worden gemaakt. Daarnaast mag Apple deze toestellen ook niet langer verkopen of verdelen in de Verenigde Staten.

Het patent waar het allemaal om draait is US 7706348 B2. Dat is eigendom van Samsung en heeft betrekking tot de manier waarop smartphones en tablets mobiele data overdragen. Volgens Apple maakt die technologie deel uit van een industriestandaard en moet Samsung die onder eerlijke voorwaarden beschikbaar stellen, maar Apple werd daarin niet gevolgd door de ITC.

“We geloven dat het finale besluit van de ITC bevestigt dat Apple heeft geprofiteerd van Samsungs technologische innovaties,” zei Adam Yates, woordvoerder voor Samsung, tegenover Bloomberg.

Maar Apple legt zich niet neer bij de beslissing. “We zijn teleurgesteld dat de commissie terugkomt op een eerder besluit en zijn van plan om in beroep te gaan,” reageerde Kristin Huguet, woordvoerder voor Apple.

Apple kan nu nog aankloppen bij het federaal gerecht of hopen dat president Obama het verbod teniet doet. De president heeft zestig dagen de tijd om het verdict te bestuderen en eventueel te vernietigen, al gebeurt dat zelden.

Samsung en Apple zijn al jaren verwikkeld in een patentoorlog, met rechtzaken in verschillende landen. In augustus vorig jaar haalde Apple nog een belangrijke overwinning binnen omdat Samsungs toestellen te hard op de iPhone zouden lijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business