Nieuws

De echte kostprijs van BYOD: hoger dan gedacht

Je denkt een hoop geld te besparen door je medewerkers zelf hun smartphone of tablet te laten kopen. Denk maar gauw iets anders.

BYOD (Bring Your Own Device) zal je bedrijf geen geld besparen. In feite is het subsidiëren van smartphones en tablets een slechte zaak voor zowel bedrijven als het individu.

Bedrijven die volledig voor BYOD gaan en toestellen kopen voor gebruik thuis en op kantoor hebben grotere kosten dan de bedrijven die enkel toestellen kopen voor op de werkvloer. Dat was te horen op het evenement Ovum BYOX: World Forum 2013.

[related_article id=”161563″]

Het hoofd van de IT-strategie en het IT-beleid bij de BBC, Paul Boyns, heeft een ruwe uitsplitsing gegeven van hoeveel het zou kosten om medewerkers een persoonlijk en werktoestel te geven. “Als we ze 500 pond willen geven is de echte kost voor ons 700 ponden als je dan nog eens de inefficiëntie meerekent, blijft daar nog 300 pond van over”, zegt hij.

De kosten zouden meerdere oorzaken kennen: nieuwe belastingsplichten, hogere tarieven op data- en telefoontarieven voor consumenten en de kosten voor mobiel toestelbeheer (MDM).

Consumententarieven voor telefonie en mobiele data kunnen tot vijf keer meer kosten dan wat bedrijven betalen volgens Richard Absalom, senior analist voor consumentenimpact bij Ovum. Dat betekent dat de telefoonkosten die mensen op het bedrijf verhalen makkelijk de besparingen op hardware tenietdoen.

Absalom zei ook dat constant omschakelen tussen de persoonlijke en de bedrijfssimkaart een weinig elegante oplossing kan zijn. Maar je kan bij sommige operatoren ook twee nummers aan één simkaart laten toevoegen.

Hij zegt dat bedrijven en medewerkers ook extra belastingsverplichtingen hebben bij een volledig BYOD-model. Zo is het mogelijk dat er ook inkomensbelastingen moeten betaald worden op een toestel dat ook voor persoonlijk gebruik dient. Een medewerker die een toestel krijgt, heeft ook de verplichting om dit voordeel te melden aan de belastingsdienst.

Ook als een medewerker baar geld krijgt om een toestel te kopen, moeten zij en het bedrijf bijkomende verzekeringen kopen. Als een medewerker gewoon een toestel van de zaak heeft, dan was het logisch dat dit toestel onder de verzekering van het bedrijf viel.

Daarenboven, zeg hij, kost de gemiddelde MDM-licentie tussen drie en zeven dollar per maand. Als medewerkers meerdere toestellen hebben, houdt het steek om een licentie per persoon te nemen in de plaats van per toestel.

De kosten voor support gaan ook de hoogte in omdat de interne helpdesk met meer verschillende toestellen moet om kunnen. Maar ze kunnen ook omlaag omdat mensen zelf oplossingen gaan zoeken voor een machine die ze beschouwen als hun eigen toestel.

Het is nog vrij zeldzaam dat bedrijven hun medewerkers gaan betalen voor een toestel dat ze zowel gebruiken voor hun privé- als hun werkleven gebruiken. In een rondvraag ontdekte Ovum dat maar 18,1 procent van de ondervraagden een financiële tegemoetkoming krijgen voor BYOD. In de meerderheid van die gevallen kregen ze 500 dollar of 380 euro.

In tegenstelling tot een voorspelling van Gartner dat de helft van de bedrijven BYOD gaan verplichten tegen 2017, zien we dat de meeste bedrijven het gewoon makkelijker maken een privétoestel ook op het werk te gebruiken.

“Ik zie financiële tegemoetkomingen niet werken. Als een medewerker een eigen toestel wil meebrengen, dan is dat iets waaraan we willen helpen maar we gaan geen cash geven”, zegt Boyns van de BBC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business