Nieuws

Belg vertrouwt overheid voor geen cent met zijn data

Belgische consumenten vertrouwen er totaal niet op dat banken, telecomproviders of de lokale overheid hun gegevens veilig kunnen houden, blijkt uit een onderzoek van Unisys.

Unisys ondervroeg voor zijn jaarlijkse Security Index een duizendtal Belgen over het vertrouwen dat zij stellen in de databescherming van nationale instellingen en lokale bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden er enigszins op rekent dat banken, telco’s of overheidsinstelling hun vertrouwelijke gegevens kwijtspelen via een datalek.

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen vooral een datalek verwachten bij hun bank (80 procent), op de voet gevolgd door telecom- en internetproviders (70 procent) en de overheid (69 procent). Gemiddeld een op de vijf ondervraagden ligt er ook echt wakker van dat deze instanties hun gegevens kwijtspelen via een hack of een verloren usb-stick op de achterbank van een taxi.

De Belg lijkt zich meer zorgen te maken over identiteitsdiefstal of inbraak op zijn pc via een virusaanval. Iets meer dan de helft van de groep vreest voor misbruik van hun identiteitsgegevens, terwijl 40 procent bang is dat zij het slachtoffer worden van een malwareaanval.  

[related_article id=”161920″]

Tegelijk zijn de Belgen niet erg bereid om daadwerkelijk iets te doen wanneer een datalek plaatsvindt bij hun bank of favoriete internetdienst, zoals Facebook en Google. Terwijl 58 procent hooguit aangeeft om ‘voorzichtiger om te gaan met online transacties’ is slechts 15 procent van de mensen ook daadwerkelijk over te stappen naar een concurrent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business