Nieuws

Feedly weekt zich voorzichtig los van Google Reader

Enkele weken voor het pensioen van Google Reader start alternatief Feedly voorzichtig met het bijhouden van RSS-feeds op de eigen servers. Er staan veel valkuilen te wachten voor het bedrijf.

Nadat Google in maart aankondigde dat het zijn RSS-dienst Google Reader zou stopzetten, kwam Feedly al snel uit de bus als een van de meest veelbelovende vervangers.

De dienst kon Reader niet alleen evenaren in functionaliteit, maar beloofde ook dat het via Project Normandy kon zorgen dat verweesde gebruikers naadloos kunnen overstappen.

Google was verre van de enige dienst voor het lezen van artikelen via RSS, maar omdat het een eigen application programming interface (API) ontwikkelde, konden ook andere diensten die gebruiken om de abonnementen van hun gebruikers bij te houden. In de loop der jaren werden steeds meer programma"s en diensten zo afhankelijk van Google Reader.

Project Normandy is een kloon van die API en moet Google Reader achter de schermen vervangen als de zoekmachine op 1 juli de stekker uit Google Reader trekt. Dinsdag nam Feedly voorzichtig de eerste stap naar onafhankelijkheid toen het de RSS-feeds voor zijn vernieuwde iPhone-app begon te hosten op de eigen servers.

[related_article id=”161563″]

Er hangt veel af van het welslagen van de migratie naar Project Normandy. Feedly heeft te maken met duizenden overstappers, moet nieuwe functies ontwikkelen om de nieuwelingen tevreden te houden en is gedwongen om extra serverruimte in te kopen om het geheel soepel draaiende te houden.

Feedly bouwt Project Normandy bovendien niet alleen voor zichzelf. Ook diensten als Reeder, Press, Nextgen Reader, Newsify en gReader zullen volgens de dienst gebruik maken van de pasgeboren API.

Onder druk
De dienst heeft besloten om de verhuizing voorzichtig aan te pakken, maar het heeft te maken met een keiharde deadline, die over enkele weken al afloopt. Zijn iOS-app is zojuist opgewaarderd naar versie 16, maar Feedly’s Android-app draait op versie 15, terwijl zijn browser plug-ins voor de desktopbrowser nog altijd met versie 14 draaien.

Feedly heeft heel wat te bewijzen in de komende weken. Niet alleen moet het zorgen dat nieuwe gebruikers niet worden afgeschrikt door een rommelige verhuizing, maar het moet daarnaast aantonen dat RSS nog altijd bestaansrecht heeft in de wereld van Twitter-updates en Facebook-berichten.

Het krijgt tenslotte te maken met felle concurrentie van concurrerende diensten, die allemaal beogen om de definitieve vervanger te worden van Google Reader.

Grote ambities
Om hen voor te blijven, wil Feedly in de komende maanden een app voor Windows 8 en Windows Phone 8 ontwikkelen, een zoekfunctie introduceren voor RSS-abonnementen, groepsdelen inbouwen en de snelheid van al die versies verhogen.

Uiteindelijk moet de desktopversie van Feedly ook onafhankelijk worden van de plug-ins voor Chrome, Firefox en Safari. Voorlopig lijken de ontwikkelaars het allemaal nog vol vertrouwen tegemoet te zien.

“We wensen Google Reader een goed pensioen toe”, schreef het dinsdag opgewekt op de informatiepagina van de nieuwe iOS-app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business