Nieuws

Mozilla leidt protestcoalitie tegen spionage Prism

De ontwikkelaar van Firefox richt een site in die burgers aanspoort bij het Congres te protesteren tegen de spionagepraktijken van Prism en een onderzoek te eisen naar de reikwijdte van het programma.

Mozilla heeft een bonte coalite rechtenorganisaties en webbedrijven achter zich geschaard bij de creatie van StopWatching.us. De bedrijven eisen een einde aan de schending van burgerrechten en hebben een petitie gepubliceerd die mensen kunnen tekenen en opsturen.

“De onthullingen over het afluisterapparaat van de National Security Agency (NSA) vertegenwoordigen, indien waarheidsgetrouw, een verbijsterend misbruik van onze basale rechten”, valt te lezen op de site. “We eisen dat het Amerikaanse congres het ware bereik onthult van de spionageprogramma’s van de NSA.”

Naast Mozilla maken onder meer Reddit, het Internet Archive, de World Wide Web Foundation, Free Press en Greenpeace onderdeel uit van de protestactie.

[related_article id=”158578″]

Haalt een protest iets uit?
De activiteiten van Prism kwamen vorige week aan het licht nadat informatie was gelekt over het afluisteren van telefoongesprekken van telco Verizon en het massaal opvragen van persoonlijke informatie van Amerikaanse internetbedrijven via PRISM. Het blijft nog altijd onduidelijk in hoeverre het doorgeven van die vertrouwelijke gegevens was geautomatiseerd.

Het is net zo onduidelijk of de online protestactie enig effect zal hebben op de werkwijze van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Uit een enquête van het Pew Research Center en de krant The Washington Post bleek dat 56 procent van de Amerikanen het geoorloofd vindt om telefoongesprekken af te luisteren als het daarmee terroristen kan vangen.

Alex Fowler, het hoofd van publiek publeid en privacy bij Mozilla, legt in een blogpost de bezwaren uit van zijn werkgever.

Strijden voor een open web
“Mozilla gelooft in een internet waar we niet hoeven te vrezen dat alles wat we doen wordt gevolgd, bekeken en vastgelegd door bedrijven of overheden. En we geloven in een overheid wiens acties zichtbaar, transparent en te verantwoorden zijn”, aldus Fowler.

Mozilla is weliswaar het meest bekend voor de ontwikkeling van de Firefox-browser, maar het strijdt daarnaast ook voor standaarden, keuzemogelijkheid en de openheid van het internet.

“Onze enige verantwoordelijkheid ligt bij internetgebruikers die afhankelijk zijn van een open web waar content, verbeeldingskracht, vertrouwen en innovatie kunnen floreren”, zei Fowler.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business