Nieuws

Microsoft komt terug op DRM, verplichte webverbinding Xbox One

Microsoft schrapt woensdag verschillende controversiële beperkingen voor zijn nieuwe Xbox One-console, zodat doorverkoop van tweedehands games en offline spelen weer mogelijk worden.

Toen het bedrijf uit Redmond vlak voor gamesbeurs E3 de plannen voor zijn nieuwe generatie consoles bekend maakte, kreeg het bakken kritiek over zich heen van ongeruste gamers.

Zij vielen vooral over nieuwe voorwaarden voor tweedehands games en offline spelen. Microsoft liet voortaan aan de spelmaker om te beslissen of een game mocht worden doorverkocht en verplichtte kopers van de Xbox One om tenminste een keer per etmaal online in te loggen om te kunnen blijven doorspelen.

[related_article id=”161452″]

Nu komt het bedrijf plotseling geheel terug op die controversiële voorwaarden, zo blijkt uit een blogpost op Xbox Wire van Microsofts hoofd Interactive Entertainment Business Don Mattrick:

“Sinds de onthulling van onze plannen voor Xbox One, hebben mijn team en ikzelf rechtstreeks van jullie gehoord. We hebben jullie comentaar gelezen en naar jullie feedback geluisterd. Ik wil vandaag de gelegenheid nemen om jullie te bedanken voor jullie bijdrage aan het hervormen van de toekomst van Xbox One.”

‘Net als bij de Xbox 360’
Mattrick verzekert gamers dat het beleid rondom Xbox One weer wordt zoals ze voorheen gewend waren van Xbox 360. “Er zullen geen beperkingen zijn voor het gebruiken en delen van games; het zal werken zoals het nu ook is voor de Xbox 360”, zegt hij.

En voegt toe: “Na een eenmalige set-up van het systeem met een nieuwe Xbox One kun je elk op een schijf gebaseerde game spelen zonder ooit nog online verbinding te hoeven maken. Er is geen verplichting om (eens per) 24 uur verbinding te maken en je kunt je Xbox One overal mee naar toe nemen, net als bij de Xbox 360.”

Digitaal delen afgekapt
De ommezwaai betekent echter ook dat innovatieve ideeëen onderweg zijn gesneuveld. Zo zal de fysieke overdracht van op schijf gebaseerde games weer zonder beperkingen zijn, maar is het niet langer mogelijk om diezelfde games digitaal  te delen met maximaal tien familieleden of vrienden, zelfs als zij zelf de spelschijf niet hebben.

En ook de mogelijkheid om aangekochte fysieke spellen te kunnen openen vanaf Xbox Ones buiten de deur behoort tot het verleden, al maakt Microsoft het wel mogelijk om alle online aangekochte spellen op deze manier te openen.  

Wegwerken van Sony’s voordeel
Het feit dat Mattrick zo hamert op ‘net als bij de Xbox 360’ lijkt voornamelijk een reactie op grote concurrent PlayStation 4. Sony profiteerde optimaal van de ophef rondom Xbox One tijdens E3 door zoveel mogelijk te benadrukken dat alles bij het oude zou blijven bij zijn nieuwe console.

“We zullen geen restricties opleggen aan gebruikte spellen”, zei het hoofd van Sony Computer Entertainment of America Jack Tretton destijds. “Het verplicht je niet om online in te checken. Het zal niet ophouden met werken als je niet binnen de 24 uur een authenticatie hebt uitgevoerd.”

Microsoft beweert dat zijn beslissing geen reactie is op PlayStation 4, maar dat het in plaats daarvan geluisterd heeft naar de feedback van zijn klanten. En die klanten trokken massaal naar sociale netwerksites om hun mening te geven.

Opluchting overheerst
De meeste reacties geven blijk van opluchting, alhoewel een enkeling zegt dat het vertrouwen in de console verloren is gegaan door de trammelant rondom het nieuwe spelsysteem. Op Twitter is de hashtag #Xbox180 erg populair, verwijzend naar de ommezwaai van het bedrijf.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Microsoft terugkomt op een besluit rondom zijn software dat niet goed valt bij een deel van de gebruikers. Eind mei maakte de softwaremaker bekend dat het de startknop van eerdere Windows-versies (gedeeltelijk) in ere herstelt voor Windows 8.1.

Prijs blijft
Microsoft mag dan zijn teruggekomen op de voorwaarden, maar het houdt nog altijd vast aan de verkoopsprijs van 499 dollar. Die ligt aanzienlijk hoger dan de PlayStation 4, omdat Sony zijn console vanaf 399 dollar zal gaan verkopen.

Het bedrijf verklaart de hogere prijs door de vaste aanwezigheid van de vernieuwde Kinect-controller, die gamers de mogelijkheid biedt op stemcommando’s en bewegingsbesturing. Bij Sony zal voor eenzelfde functionaliteit een meerprijs moeten worden neergeteld, al is het nog niet bewezen dat gamers dit soort extra mogelijkheden op prijs stellen.

Als het stof eenmaal is opgetrokken, zal het interessant zijn om te zien welke console als winnaar uit de bus komt, zodra beide spelsystemen rond de kerstdagen in de winkel zullen liggen.

consoledigitaaldoorverkoopdrminternetmicrosoftnieuwsontspanningplaystation 4sonystartknoptweedehandsxboxxbox one

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals