Nieuws

Frankrijk strijdt tegen gratis levering Amazon

Frankrijk wil een wet invoeren die de gratis levering van boeken onmogelijk maakt voor Amazon, samen met de kortingen. Volgens de Minister van Cultuur zijn die praktijken oneerlijke concurrentie.

De Franse boekhandel heeft te lijden onder Amazons handelspraktijken, zegt Frans Cultuurminister Aurélie Filippetti. “Ik ben ervoor om een einde te stellen aan de mogelijkheid van gratis levering en een korting van vijf procent”, zegt ze in een interview met de Franse nieuwszender BFMTV.

De opmerkingen van de Franse overheid komen op een moment dat er nog wel meer culturele spanning is tussen Frankrijk en de Verenigde Staten, waar Amazon vandaan komt. Zo wil Frankrijk cultuur graag weren uit het Europees-Amerikaans vrijhandelsakkoord dat op dit ogenblik besproken wordt.

In het Verleden heeft Frankrijk ook al een boete van 500.000 euro opgelegd aan Google omdat ze Google Maps gratis aanboden. Frankrijk overweegt ook een internetbelasting voor technologiebedrijven die geld verdienen aan persoonsgegevens die ze in Frankrijk verzamelen. Google en Facebook bijvoorbeeld.

Filippetti schetste eerder deze maand nog het probleem op een bijeenkomst van boekhandelaars in Bordeaux. Daar zei ze: “iedereen is Amazon beu, want ze breken de prijzen, veroveren een markt en compenseert dat dan met hogere prijzen eens ze monopolist zijn.”

Nog een probleem: de Franse Amazon heeft zijn zetel in Luxemburg en betaalt dus amper belastingen in Frankrijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business