Nieuws

Open data voor digitale verkeerstoepassingen

De overheid beschikt over erg veel verkeersinformatie. Deze is publiek beschikbaar maar niet vlot toegankelijk. Daar komt binnenkort verandering in zodat ontwikkelaars allerlei slimme verkeerstools kunnen maken.

File-informatie, een verkeersbordendatabank, reisinformatie van tram, trein, bus of metro, … de overheid beschikt over een gigantische hoeveelheid data over verkeer en mobiliteit.

Uit een rondetafelgesprek over digitale verkeerstoepassingen dat gisteren gevoerd werd tussen de overheid en de privésector blijkt dat die data open moeten zijn. Dat meldt De Standaard.

Alle belangrijk verkeersdata zijn al beschikbaar voor het grote publiek. “Er schort echter wat aan de toegankelijkheid”, zegt Peter Van der Perre van Intelligent Transport Systems (ITS).

Als de overheid de gegevens toegankelijker maakt, kunnen ontwikkelaars volop aan de slag om intelligente verkeerstools en –apps te maken. De mogelijkheden zijn legio: van een app die je helpt om een vrije parkeerplaats te vinden tot een app die alternatieve routes voorstelt. Ontwikkelaars zouden de apps zelfs aan betaal- of reserveringsdiensten kunnen koppelen.

Het is nog niet duidelijk of de overheid die data gratis beschikbaar zal stellen. “Maar de overheid beseft dat de meerwaarde van vlotter verkeer belangrijker is dan de vergoeding die ze aan ontwikkelaars moet vragen”, verklaart Van der Perre in De Standaard.

Hilde Crevits, minister van Mobiliteit, onthulde gisteren dat er sowieso een actieplan en een proefproject zal volgen in het voorjaar van 2014.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business