Nieuws

Microsoft: 1,5 miljard Halo-spelletjes en 299 miljoen Skype-klanten

Op de tweede dag van Build 2013 smijt Microsoft met cijfers, om te laten zien met welke hoeveelheid data zijn cloudplatform Windows Azure dagelijks te maken krijgt.

Terwijl Microsoft de eerste conferentiedag van Build 2013 aan Windows 8.1 besteedde, ging het op de tweede dag dieper in op de vernieuwingen voor Windows Azure.

Zijn cloudplatform biedt Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (Paas) en Software as a Service (SaaS) voor het online onderbrengen van bedrijfsservers, webapplicaties en enterprisesoftware. Volgens het hoofd van Microsofts Server Tools & Business-divisie, Satya Nadella, maakt nu ongeveer de helft van alle Fortune 500-bedrijven gebruik van Azure en ontvangt het dagelijks 1.000 nieuwe klanten.

Nadella benadrukt dat Azure ook veel van de eigen clouddiensten aandrijft. “Onze Saas-applicaties houden ons eerlijk, vooral als je in de infrastructuur zit”, zegt hij. “Je moet die cyclus van dagelijkse beschikbaarheid zelf doormaken.”

Microsoft benutte de gelegenheid tijdens Build 2003 om te pronken met cijfers uit eigen keuken en daar kwamen enkele interessante statistieken uit naar voren.

Skype in de lift
Zo maakte Nadella bekend dat Skype momenteel 299 miljoen actieve gebruikers heeft. Ter vergelijking: sms-vervanger WhatsApp telt op dit moment meer dan 250 miljoen gebruikers, terwijl de jonge concurrent Viber momenteel op de 175 miljoen gebruikers zit.

Hoewel de grote aantallen van Skype niet zo verrasssen, doen de gebruikersstatistieken van Office Web Apps dat wel.

Office Web Apps verrassend populair
Microsoft claimt dat zijn Web Apps, vereenvoudigde online versies van zijn bekende kantoorsuite, op dit moment bijna 50 miljoen gebruikers kennen. Nadella weidde niet uit over hoe het tot die telling komt, maar als dit getal klopt, kan de dienst in de nabije toekomst een geduchte concurrent worden voor Google Apps. Vooral ook omdat Microsoft werkt aan gelijktijdig samenwerken aan documenten binnenin de kantoorapps.

Cloudopslagdienst SkyDrive, die in Windows 8.1 flink verbeterd is, zou inmiddels 250 miljoen gebruikersaccounts hebben. Nogmaals ter vergelijking: Dropbox maakte in januari bekend dat het 100 miljoen gebruikers kende. Het verleidde topman Steve Ballmer destijds om Dropbox af te doen als ‘ een kleine startup.’

Het Halo-effect
Misschien wel het meest indrukwekkend is de groei van Xbox Live, het online verlengstuk van zijn consoleplatform. Bij de start in 2002 draaide de clouddienst op 500 servers, maar dat aantal is inmiddels aangezwollen tot 300.000 servers, met 48 miljoen actieve abonnees die de online gamedienst gebruiken.

Halo, dat een van de gezichtsbepalende games is voor het Xbox-platform, telt volgens Nadella nu zo’n 1,5 miljard gespeelde spelletjes, goed voor ongeveer 270 miljoen uur spelplezier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business