Facebook voor Android slaat telefoonnummers op zonder toelating

Facebooks officiële Android-app heeft miljoenen telefoonnummers van gebruikers naar de servers van het sociale netwerk gekopieerd.

Beveiligingsbedrijf Symantec heeft ontdekt dat Facebooks officiële Android-app miljoenen telefoonnummers van gebruikers naar de servers van het sociale netwerk heeft gekopieerd.

De telefoonnummers werden al geüpload bij het openen van de applicatie en vereisten niet eens dat een gebruiker zich op Facebook aanmeldde. Gebruikers werden dan ook nooit om toestemming gevraagd voor het uitvoeren van deze actie.

[related_article id=”158578″]

Facebook heeft de bevindingen van Symantec bevestigd en liet weten dat alle telefoonnummers die op deze manier werden bemachtigd ondertussen van de servers werden verwijderd. Het sociale netwerk beloofde ook om het probleem in een app-update aan te pakken.

Een dag later verscheen al een nieuwe versie van de Facebook-app in de Google Play Store, maar het is momenteel niet duidelijk of het probleem daarin reeds werd verholpen of niet.

Het bericht van Symantec verscheen nog geen week nadat de persoonlijke gegevens van zes miljoen Facebook-accounts werden gelekt en aan het licht kwam dat Facebook geheime ‘schaduwprofielen’ – die worden samengesteld op basis van gegevens die je vrienden over jou aan het sociale netwerk verschaffen – bijhoudt van haar gebruikers.

Deze recente ontwikkelingen waren voor collega Violet Blue van ZDNet.com reden genoeg om enkele andere toelatingen waar de Facebook-app om vraagt van naderbij te bekijken. Blue gaat na haar onderzoek zelfs zo ver om de applicatie met spyware te vergelijken.

Een overzicht van enkele toelatingen die we aan de Facebook-app moeten verlenen, vooraleer we hem kunnen gebruiken:

  • Toelating om zonder waarschuwing op eender welk moment audio op te nemen
  • Toelating om gedetailleerde informatie te verzamelen over de apps die je gebruikt
  • Toelating om de camera op elk moment te kunnen gebruiken, zonder bevestiging van de gebruiker
  • Toelating om gegevens over inkomende en uitgaande oproepen te verzamelen, inclusief telefoonnummers
  • Toelating om gegevens over je contacten te verzamelen, inclusief de frequentie waarmee je met hen telefoneert, e-mailt of op een andere manier communiceert
  • Toelating om gegevens over contacten te verwijderen
  • Toelating om bestanden te downloaden zonder hier melding van te maken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business