Nieuws

Linux 3.10 brengt snellere video en SSD-caching

De recentste Linuxkernel plaveit de weg voor snellere videoweergave op ATI Radeon-kaarten en bijkomende ondersteuning voor SSD-caching om de snelheid van tragere gegevensdragers een boost te geven.

De recentste versie van de Linuxkernel is te downloaden. Hij biedt ondersteuning voor Radeon-grafische kaarten en nieuwe cache-functies van solid state drives (SSD’s).

De 3.10-release is zondag beschikbaar gesteld door Linus Torvalds. Dit is een greep uit de nieuwe verbeteringen:

  • Ondersteuning voor de nieuwe Universal Video Decoder op de ATI Radeon 4000-serie en alle volgende grafische kaarten. Deze toevoeging maakt ook de weg vrij voor de harwarematige versnelling van verschillende codecs zoals H.264 en VC-1.
  • Ondersteuning voor de geïntegreerde grafische chips in AMD’s nieuwe processorfamilie Richland: de APU’s A4, A6, A8 en A10. Ook ondersteuning voor de Radeon 8800-serie, de volgende generatie GPU’s.
  • Systemen met grafische technologie van Intel krijgen ook verbeteringen, zoals de snellere heropstart uit stanby de mogelijkheid om bepaalde GPU’s te overklokken.

Nieuwe SSD-caching

De nieuwe release heeft ook de mogelijkheid om het BCache SSD caching framework te gebruiken. Het framework staat een trage klassieke harde schijf toe gebruik te maken van SSD-cache, waardoor data sneller gelezen en geschreven worden.

BCache kan data lezen en schrijven naar de SSD-cache schrijven en daarmee het schrijven naar het tragere medium uitstellen tot het systeem minder druk bezig is.

Het volgt op de toevoeging van ‘dm-cache’ aan de Linux 3.9-kernel die de mogelijkheid toevoegde om SSD’s als cache te gebruiken.

Gestroomlijnd bestandssysteem

De performantie van de B-tree bestandssystemen (Btrfs) zou verbeterd moeten zijn voor bepaalde bewerkingen, wat voortkomt uit een reductie van 30 tot 35 procent in de omvang van metadata.

Een experimentele toevoeging aan XFS, het hoogperformante journaling bestandssysteem, zou checksommen moeten toestaan om de integriteit van het bestandssysteem te verifiëren.

UEFI-tweaks en andere veranderingen

Andere veranderingen in Linux 3.10 omvatten tweaks aan Samsungs UEFI anti-bricking fix, ondersteuning voor beter CPU-beheer via cpufreq op ARM’s. big.LITTLE-chiparchitectuur, nieuwe drivers voor hardware waaronder Apples IrDA-ontvanger en Roccats laatste Kone Pure- en iskuFX-toestellen en ondersteuning voor snellere http-antwoordtijden bovenop de ondersteuning voor de Tail Loss Probe-functie in TCP.

atidriverskernellinuxnieuwsssd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals