EU stemt over maatregelen tegen VS na PRISM-schandaal

Het Europees parlement stemt donderdag over een resolutie die maatregelen moet treffen tegen de spionage op EU-burgers door de Amerikaanse inlichtingendienst.

Het Europees parlement stemt donderdag over een resolutie die maatregelen moet treffen tegen de spionage op EU-burgers door de Amerikaanse inlichtingendienst.

Hoewel het parlement een transatlantische samenwerking tegen terrorisme en georganiseerde misdaad nog steeds ondersteunt, rijst de bezorgdheid dat programma’s als PRISM de fundamentele rechten en privacy van de EU-burger schenden. Bovendien druist het bespioneren van EU-instellingen rechtstreeks in tegen het Verdrag inzake Diplomatieke Betrekkingen.

[related_article id=”158578″]

Tijdens een plenaire zitting in Straatsburg hebben verschillende Europarlementariërs opgeroepen tot het uitstellen van de handelsgesprekken tussen Europa en de Verenigde Staten, zolang er niet meer duidelijkheid is over de reikwijdte van de activiteiten van het Amerikaanse National Security Agency.

Ook de eventuele opschorting van enkele overeenkomsten tussen de EU en de VS in de strijd tegen terrorisme, ligt momenteel op tafel. Het gaat onder meer om akkoorden inzake het Terrorist Finance Tracking Programme (TFTP) en de Passenger Name Records (PNR).

Het PNR-systeem verplicht luchtvaartmaatschappijen om passagiersgegevens – naam, geboortedatum, kredietkaart, zitplaats in het vliegtuig, etc. – door te geven aan de Verenigde Staten vooraleer het vliegtuig de luchthaven mag verlaten. Een opschorting van dit systeem zou er kunnen toe leiden dat de VS niet langer vluchten vanuit de EU toelaat.

Verder roepen de parlementariërs op om zo snel mogelijk de hervorming van de Europese databeschermingswetten verder te zetten, zodat de wetgeving weer bij de tijd is en beter kan omgaan met problemen als PRISM en de bescherming van de Europese burger.

Het Europees Parlement stemt donderdag 4 juli – ironisch genoeg op de dag van de Amerikaanse onafhankelijkheid – of de huidige overeenkomsten al dan niet moeten worden opgeschort tot er meer duidelijkheid bestaat over de spionagepraktijken van de NSA.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business