Europa start onderzoek naar spionagepraktijken NSA

Het Europees Parlement gaat een onderzoek uitvoeren naar het spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie goedgekeurd om een onderzoek op te starten naar de reikwijdte van de spionage op EU-burgers en instellingen door het Amerikaanse National Security Agency.

Daarnaast is het parlement ook bezorgd over spionagepraktijken binnen Europa. Onder meer Duitsland, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden worden in de resolutie vermeld.

[related_article id=”158578″]

Van de 646 aanwezige parlementsleden stemden 483 voor de resolutie, 98 leden stemden tegen en 65 parlementariërs onthielden zich.

De resolutie omvat ook enkele maatregelen die de Europese Commissie en de individuele EU-landen kunnen gebruiken om druk te zetten op de Verenigde Staten. Het merendeel van deze maatregelen werd goedgekeurd door het parlement.

Zo heeft de Europese Commisie toestemming gekregen om – indien ze dat nodig acht – het delen van de Passenger Name Records met de Verenigde Staten stop te zetten. Via het PNR-systeem worden de vlieg- en betaalgegevens van reizigers die vanuit Europa naar de VS vliegen gedeeld met de Amerikaanse autoriteiten, om terrorisme tegen te gaan.

Het voorstel van enkele parlementsleden om de handelsgesprekken met de VS tijdelijk op te schorten, werd niet goedgekeurd, omdat ze niets te maken hebben met de beschuldigingen rond spionage. Bovendien zou het een zware domper betekenen voor zowel de Europese als de Amerikaanse economie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business