Nieuws

Westerse overheden spannen samen tegen belastingontwijkende techbedrijven

Uit een gelekt actieplan dat Reuters kon inkijken blijkt dat Westerse overheden willen samenspannen tegen Amerikaanse technologiebedrijven die frauderen op vlak van fiscaliteit.

Naar verluidt zouden onder andere Apple, Amazon, Google en andere multinationals belastingen ontwijken door geld te versluizen naar Europese landen. Westerse overheden zijn daar niet over te spreken en smeden plannen om actie te ondernemen.

Persbureau Reuters zou een ontwerpverslag gezien hebben van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Hierin staat dat de fiscale achterpoortjes voor Amerikaanse bedrijven die geen cent belasting betalen in heel wat Europese landen weldra gesloten zullen worden.

[related_article id="158256"]

De OESO wil ervoor zorgen dat technologiebedrijven hun omzet en winst niet meer naar landen kunnen versluizen waar lagere belastingtarieven gelden.

De belastingontwijking van multinationals staat al maanden op de politieke agenda in verschillende lidstaten van de Europese Unie. Voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn heel wat Amerikaanse techgiganten fysiek aanwezig.

Het actieplan van de OESO dateert van 27 mei. Volgens het document moeten belastingwetten aangepast worden om de achterpoorten te kunnen sluiten.

De OESO zal ongetwijfeld verder vergaderen over dit onderwerp op de G20-bijeenkomst later deze maand. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business