Een Amerikaanse rechter heeft Apple beschuldigd van het maken van prijsafspraken voor e-books. De technologiereus zou samen met enkele uitgevers de prijzen bewust hoog hebben willen houden. Wellicht volgt een fikse schadevergoeding.


Denise Cote, een rechter uit New York, beschuldigt Apple ervan illegale prijsafspraken gemaakt te hebben over e-books. De technologiereus zou samen met vijf belangrijke uitgevers samengespannen hebben om de prijzen van de e-books hoog te houden en de concurrentie te beperken. Dat meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse overheid heeft ook de de vijf grote uitgevers aangeklaagd. Zij wilden echter geen rechtszaak en kozen voor een minnelijke schikking van enkele tientallen miljoenen dollars.


[related_article id=”158256″]

Uit het dossier van Cote blijkt dat Apple prijsafspraken zou maken om te concurreren tegen de lage e-book-prijzen van Amazon. De prijsafspraken zouden de consumenten honderden miljoenen dollars gekost hebben. De prijzen stegen immers van 9,99 dollar per boek naar 12,99 of vaak zelfs 14,99 dollar.

Apple beweert dat de beschuldigingen vals zijn en dat ze geen prijsafspraken gemaakt heeft. De techgigant zegt tegen AllThingsD in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

Er volgt in ieder geval ook nog een apart proces tegen Apple om een schadevergoeding te bepalen.

De Europese Commissie beschuldigde Apple en de vijf uitgevers vorig jaar al voor het maken van prijsafspraken. Apple was toen wel bereid om een minnelijke schikking te treffen.


Evi Maquoi is al van kindsbeen af geïnteresseerd in alles wat knopjes heeft. Vroeger was ze verslingerd aan haar Nintendo 8-bit gameconsole, vandaag kan ze niet meer zonder haar iPhone. Als computer- en gadgetfreak volgt ze alles uit de technologiesector op de voet.