Nieuws

Europese Commissie doet antitrustinvallen bij ISP’s

De Europese Commissie deed eerder deze week invallen bij verschillende Europese internetproviders. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan schending van de Europese antitrustwetgeving.

“De Commissie heeft vermoedens dat de betroffen ondernemingen mogelijk Europese antitrustregels hebben overtreden die misbruik van een dominante marktpositie verbieden”, zei het in een verklaring.

De ‘providers van internetconnectiviteit’ worden niet met naam genoemd, maar volgens persbureau Reuters zou het gaan om de grootste spelers op de Europese markt. Naast het Duitse Deutsche Telekom zouden invallen zijn gedaan bij het Spaanse Telefonica en het Franse Orange, waarbij waarnemers van lokale waarnemers aanwezig waren.

Deutsche Telekom zei tegenover ZDNet dat ‘het niet het juiste doelwit is’ voor de aandacht van de antitrustbrigade uit Brussel.

‘Commissie heeft verkeerde doelwit’
“Deutsche Telekom is verrast door de start van verdere onderzoeken door de Commissie op de globale markt voor internetverkeer, omdat eerdere beschuldigingen ongefundeerd bleken te zijn”, zegt het bedrijf.

“Vergelijkbare onderzoeken door nationale toezichthouders, die het probleem tot in groot detail hebben bekeken, zijn eveneens in de steek gelaten. Deutsche Telekom heeft te maken met felle concurrentie op de globale markt voor internetverkeer”, vindt de Duitse provider.

“Deze markt wordt gedomineerd door grote providers in de Verenigde Staten, wat inhoudt dat we niet de juiste doelwitten zijn voor dergelijk onderzoek. Deutsche Telecom werkt nauw samen met de autoriteiten om deze zaak op te helderen”, zei het afsluitend in een verklaring.

Orange had eveens een antwoord klaar, waarbij het bevestigde dat het doelwit was van een inval. “Een aantal vestigingen van Orange zijn op dit moment onderwerp van inspectie door de Europese Commissie en deze inspecties kunnen enkele dagen voortduren”, zei het.

Orange vol vertrouwen over onschuld
“Orange verleent zijn volledige medewerking aan de Europese Commissie en op dit moment zijn de werkwijzen van de Group (Orange) nog op geen enkele manier in twijfel getrokken. We hebben er vertrouwen in dat de eventuele uitkomst van deze zaak, gezien het besluit dat de Franse Mededingingsautorieit eerder nam met betrekking tot Cogent, die onze Group vrijsprak.”

“De zakelijke activiteiten van onze onderneming duren als gewoonlijk voort tijdens deze inspecties”, aldus Orange.

Telefonica had op het moment van schrijven nog geen reactie klaar op de mogelijke verrassingsinspectie.

Hoewel dergelijke invallen de eerste stap zijn in het proces om een antitrustzaak op te bouwen tegen een bedrijf, hoeft het niet automatisch te betekenen dat er kwaad spel is.

Spierballen voor universele telecommarkt
“Spelers op de internetmarkt verbinden zich met elkaar via een combinatie van verkoopsdiensten die alle mogelijke internetbestemmingen afdekken”, zei de Commissie in zijn eerder genoemde verklaring.

“Internetconnectiviteit stelt marktspelers (ofwel contentproviders) in staat om zowel met het internet te verbinden als hun diensten of producten aan te bieden op retailniveau. Deze dienst is cruciaal voor het goed functioneren van het internet en voor het vermogen van de eindgebruiker om online content te bereiken met de benodigde servicekwaliteit, ongeacht de locatie van de provider”, aldus de Commissie.

De invallen komen op een moment dat eurocommissaris Neelie Kroes in gang schiet om een eengemaakte Europese telecommarkt te verwezenlijken, waardoor providers makkelijker over de grens moeten kunnen opereren. Dit project zou in 2015 afgerond moeten zijn, wanneer de ambtsermijn van Kroes afloopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business