Google nodigt de pers uit om op woensdag 24 juli samen met Androidbaas Sundar Pichai aan de ontbijttafel te schuiven. Zijn een nieuwe Androidversie en Nexus 7 op komst?


Woensdag 24 juli nodigt Google de pers uit voor ontbijt samen met Androidbaas Sundar Pichai. Het evenement lijkt de ideale gelegenheid voor de aankondiging van een nieuwe Androidversie en bijhorende Nexus-toestellen.

Tijdens Googles ontwikkelaarsconferentie I/O afgelopen mei bleeft het opvallend stil rond een update voor Android en nieuwe Nexus-hardware. Een gemiste kans die Google nu misschien wil goedmaken. De uitnodiging voor het evenement van volgende week geeft weinig informatie over wat we kunnen verwachten. De enige hint is dat Sundar Pichai aanwezig zal zijn.


[related_article id=”158901″]

Pichai volgde Andy Rubin in maart op als hoofd van de Android-afdeling. Rubin stond mee aan de wieg van Android, maar richt zijn aandacht nu op andere projecten binnen Google.

Nieuwe Androidversie

Oorspronkelijk werd gedacht dat Google dit jaar met Android 5.0 op de proppen zou komen onder de naam Key Lime Pie. In de aanloop naar Google I/O doken echter sterke indicaties op dat we ons eerder aan een update naar Android 4.3 mogen verwachten.

Sindsdien zijn er al heel wat geruchten opgedoken over Android 4.3. Het gaat vooral om onzichtbare veranderingen onder de motorkap, die het systeem verder optimaliseren.

De komst van Android 4.3 werd vannacht verder kracht bijgezet op Google+. Daar dook een screenshot op van een Nexus 4 die reeds op Android 4.3 draait. Een systeemdump bevestigt dat het inderdaad om de nieuwe Androidversie gaat.

Nieuwe Nexus 7

Naast de langverwachte update voor Android, zien we ook overal geruchten opduiken over een nieuwe Nexus 7, die dan logischerwijs van Android 4.3 zou worden voorzien.

Volgens de laatste berichten zou deze tablet op een Snapdragon S4 Pro-processor van Qualcomm draaien en over een indrukwekkende 4GB RAM-geheugen beschikken – al lijkt dat toch wat overdreven. De schermresolutie zou een voor een 7 inch-tablet ongeziene 1.920 bij 1.200 pixels bedragen.

Naar verwachting komt de opvolger van de Nexus 7 in een versie met 16GB en 32GB, en komt er ook een 3G-variant. Op Androidcentral verschenen woensdag vermeende beelden van deze aankomende tablet.

Chrome OS

Sundar Pichai is naast Android ook verantwoordelijk voor Chrome. Het is dus niet uitgesloten dat we volgende week nieuws over Chrome OS of een nieuwe Chromebook te horen krijgen.

Volledige zekerheid van wat Google nu precies in petto heeft, krijgen we pas op 24 juli. Het evenement zal live worden gestreamd – nog een indicatie dat het om belangrijk nieuws gaat – en je leest het nieuws natuurlijk ook op ZDNet.