Nieuws

Markt zet zich schrap voor Samsung

Nu Apple zijn kwartaalcijfers heeft bekendgemaakt, is het uitkijken naar wat aartsrivaal Samsung heeft gepresteerd. Al zal het niet gemakkelijk worden om de honger naar recordcijfers van de analisten te stillen.

Samsung was Apple al voorbijgestoken als meest succesvolle smartphonebouwer, maar nu het Californische bedrijf zijn laatste kwartaalcijfers heeft bekendgemaakt, is het tijd om de twee ondernemingen nog eens naast mekaar te leggen.

Helemaal vergelijkbaar zijn de rivalen uiteraard niet, want Samsung is sowieso al een stuk groter dan Apple, met een productenaanbod dat veel breder gaat dan wat het bedrijf van Tim Cook aanbiedt. Maar de cijfers zijn toch opmerkelijk.

Apple sloot zijn kwartaal af met een winst 6,9 miljard dollar, dat is zowat 17 procent minder dan de 8,3 miljard dollar die Samsung naar eigen zeggen verwacht binnen te halen in de periode tussen april en juni van dit jaar.

Een goed deel van Apple’s inkomsten komt van de verkoop van 31 miljoen iPhones. Dat is een cijfer waar ze in Korea eens moeten om gniffelen. Het marktonderzoeksbureau TrendForce schat dat Samsung zowat 71 miljoen telefoons verkocht in zijn kwartaal. Zowat 23 miljoen daarvan zouden Galaxy S4’s zijn, wat van dat model de bestverkochte Android-smartphone aller tijden maakt.

Dit soort getallen moet wel met enige omzichtigheid benaderd worden: TrendForce schatte het aantal verkochte iPhones voor dit kwartaal eerder op 27 miljoen stuks, wat dus vier miljoen exemplaren minder was dan er in werkelijkheid over de toonbank gingen.

Toch is de 8,3 miljard dollar winst die Samsung aankondigde nog altijd niet naar de zin van de meeste beursanalisten. Gemiddeld hadden zij op 8,8 miljard dollar gerekend. Dat Samsung dat cijfer niet haalt, doet bij hen de vrees ontstaan dat de Galaxy stilaan op de piek van zijn kunnen is gekomen en dat er in de toekomst niet veel meer groei moet verwacht worden.

Overigens: wie precies een jaar geleden twijfelde tussen aandelen van Apple of Samsung, zou met de Koreanen een veel betere zaak gedaan hebben. Hun beurskoers tikte met ruim 10 procent aan. Bij Apple ging er meer dan 30 procent af.

Samsung maakt zijn definitieve kwartaalcijfers bekend op 26 juli. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business