Nieuws

iPad Mini vs nieuwe Nexus 7 op papier

Google startte met de eerste Nexus 7 de kleine tabletrage, maar Apple kwam al snel langszij met de iPad Mini. Neemt de tweede Nexus 7 nu opnieuw een voorsprong in dit marktsegment?

We hebben in een apart artikel de specificaties van de nieuwe Nexus 7 al op een rijtje gezet. Geen enkel toestel staat echter op zichzelf en pas als je het met de concurrentie vergelijkt, wordt het pas duidelijk of de nieuwe kleine tablet van Asus het overwegen waard is.

Scherm
De nieuwe Nexus 7 heeft een Full HD zeveninchdisplay (1.920 x 1.200 pixels) met een beeldverhouding van 16:9. Dat is een flinke opdoffer voor de iPad Mini, met zijn beeldresolutie van 1.024 x 768 pixels, maar de kleine Apple-tablet heeft een iets groter scherm dan de Nexus 7 (7,9 inch). Het is echter nog te vroeg om vast te stellen hoe het is gesteld met de kijkhoeken, helderheid en algehele kwaliteit van de opgewaardeerde Google-tablet.

Rekenkracht
De Nexus 7 tweede generatie zal worden geleverd met een 1.5Ghz Qualcomm Snapdragon S4 processor en Adreno 320 GPU, plus 2 GB RAM-geheugen. Op grafisch gebied is dat een reuzenstap voorwaarts, maar deze quadcorechip is qua rekenkracht niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld de Nvidia Tegra 4.

[related_article id=”158256″]

Desondanks heeft de Nexus 7 met ondersteuning van OpenGL ES 3.0 heel wat te bieden aan gamers, omdat zij meer effecten in beeld kunnen krijgen dan anders mogelijk zou zijn.

Als je daar de iPad Mini tegenover zet, die is uitgerust met Apples A5-dualcoreprocessor, komt de tablet duidelijk tekort. Dit is de processor die aanwezig is in de iPad 2 en de vierde generatie iPod Touch, wat neerkomt op een capabele maar verouderde processor (1 GHz). Tel daarbij op dat de iPad Mini maar 512 MB aan werkgeheugen heeft en de Nexus 7 komt naar voren als duidelijke winnaar.

Prijs per gigabyte
Als je het over kleine tablets hebt, wordt de vraagprijs van levensbelang. Hoewel de nieuwe Nexus 7 nog niet verkrijgbaar is in Europa, en we dus geen idee hebben van de europrijzen, kunnen we via een vergelijking van de dollarprijzen al een aardige vergelijking maken.

Zo kost de 16 GB Wifi-versie van de Nexus 229 dollar tegenover 329 dollar voor de iPad Mini en betaal je 269 dollar voor de 32 GB Nexus (opnieuw met Wifi) tegenover 429 dollar voor eenzelfde uitvoering van de Apple-minitablet. De iPad Mini is dan wel weer verkrijgbaar in een 64 GB-uitvoering.

Het prijsverschil tussen de nieuwe 4G-versie van de Nexus 7 en de iPad Mini is zo mogelijk nog groter, maar in dit geval minder relevant. Het is immers nog niet duidelijk of de Nexus met mobiel internet hier wel in de telefoonwinkel zal komen en het Amerikaanse prijsplan is niet te vergelijken met lokale aanbieders.

Draadloze connectiviteit
Beide tablets ondersteunen Bluetooth 4.0 en 802.11n Wifi (dual-band), maar de Google Nexus 7 heeft een licht voordeel met ondersteuning voor NFC, dat een rol speelt in de betaaldienst Google Wallet.

Camera
De iPad Mini had zowel aan de voor- en achterzijde een camera, terwijl de eerste Nexus 7 alleen een exemplaar aan de voorzijde had. Met de nieuwe versie maakt Asus dit gemis goed.

Besturingssysteem en apps
De iPad Mini draait nu nog op iOS 6, maar zal deze herfst de overstap kunnen maken naar iOS 7, het vernieuwde mobiele besturingssysteem dat ook op de grotere iPads zal lanceren. Omdat deze nieuwe versie nog niet geheel af is, wordt het lastig om er een definitief oordeel over te vellen.

Google stelt daar Android 4.3 Jelly Bean tegenover, een licht verbeterde nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem. Die bevat onder meer instellingen voor meerdere gebruikers en de aanwezigheid van Bluetooth Smart, dat deze draadloze technologie minder belastend moet maken voor de batterij.

Apple heeft duidelijk een voorsprong wanneer het aankomt op voor tablets geoptimaliseerde apps. Google maakte woensdag echter bekend dat het een nieuwe sectie van zijn appwinkel zal inrichten voor games die speciaal zijn gemaakt voor tabletschermen.

Poorten en extra’s
De nieuwe Nexus 7 heeft naast een microusbaansluiting een HDMI-poort en zal draadloos opladen ondersteunen. Bij de iPad Mini ben je voor opladen aangewezen op de Lightning-connector, terwijl je in de buidel moet tasten voor accessoires die het aansluiten van camera’s en HDMI-toestellen mogelijk maken.

Conclusie
Als we het zo op papier bekijken, heeft de nieuwe Google Nexus 7 op vrijwel alle fronten een flinke voorsprong. Maar specificaties alleen vertellen niet het hele verhaal. Eerst willen we de Nexus 7 grondig testen voordat we een definitief oordeel vellen. Apple zal bovendien binnenkort met een nieuwe kleine iPad op de proppen komen, al is het moeilijk te voorspellen wanneer dit zal gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business