De strijd tussen fabrikanten om Androidtablets zo goedkoop mogelijk te maken, brengt één groot nadeel met zich mee: de kwaliteit stelt vaak teleur.

Advertentie

Op de markt van Androidtablets lijkt het niet zo zeer te gaan over welke fabrikant het beste toestel op de markt kan brengen, maar woedt er een strijd om de laagste prijs. Daarbij wordt de kwaliteit van de hardware volgens Google uit het oog verloren.

De nieuwe Nexus 7, die vorige week werd gelanceerd, legt nog maar eens de vinger op de wonde. Googles nieuwe tablet beschikt namelijk over specificaties die heel wat hoger liggen dan wat de concurrentie weet af te leveren.

[related_article id=”158901″]

In een interview met The Verge zegt Hugo Barra, Google VP voor Android product management, dat hij allesbehalve onder de indruk is van de Androidtablets die op de markt verschijnen. Volgens hem moeten de fabrikanten een inhaalbeweging maken en meer aandacht besteden aan de kwaliteit van hun hardware.

Een deel van het probleem is dat het Android-besturingssysteem vrij te gebruiken is door eender welke fabrikant. Dat heeft gezorgd voor een wildgroei van spotgoedkope tablets – vaak zonder merknaam – die ermee kunnen uitpakken dat ze op Android Jelly Bean draaien, maar verder steunen op een trage processor, lage schermresolutie en andere minimale specificaties.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen bewaren Apple en Microsoft een betere kwaliteitscontrole over de hardware van tablets waar hun besturingssysteem op draait. Met haar Nexus-hardware wil Google aan fabrikanten tonen dat ze toch kwalitatieve Androidtablets kunnen bouwen, zonder zichzelf uit de markt te prijzen.

De situatie zou wel moeten verbeteren nu schermen met een hogere resolutie en snellere mobiele processors meer wijdverspreid beschikbaar zijn aan lagere prijzen.

Maar naast de hardware is natuurlijk ook het aanbod aan apps van belang voor een betere gebruikservaring. Dat is lang een probleem geweest op Android, maar volgens Barra beschikt momenteel zo’n 60 procent van de apps in de Play Store over een aangepaste tabletinterface. De gebruikservaring loopt daardoor steeds meer gelijk met die van Android op een smartphone.