Nieuws

Wat is er nieuw in Windows 8.1 voor zakelijke gebruikers?

Ook de zakelijke versie van Windows 8.1 krijgt de startknop terug, maar er zijn heel wat andere nieuwe functies voor de enterpriseversie van deze 'Blue'-update.

Microsoft heeft bevestigd waar veel zakelijke gebruikers al stiekem op hoopten: de terugkeer van een startknop en de mogelijkheid om direct op te starten naar de Windows-desktop. Dit zijn maar slechts enkele van de verbeteringen aan Windows 8.1, ook wel bekend onder de codenaam ‘Blue.’

Voor de zakelijke wereld zijn een aantal specifieke verbeteringen doorgevoerd die interessant zijn voor bedrijven die werken met de nieuwste versie van Windows. Met Windows 8.1 komen daar een aantal nieuwigheden bij die mikken op beheer, netwerken en beveiliging.

Bedrijven moeilijk over te halen
Veel bedrijven blijven voorlopig bij Windows XP of zijn nog bezig met de overgang naar Windows 7. De nieuwe functies in Windows 8.1 zullen dus niet vanzelfsprekend als een magneet werken op weifelende bedrijven, zei IDC-analist Al Gillen.

[related_article id=”161452″]

“Nieuwe functies zijn nutteloos als consumenten het product in eerste instantie al niet willen”, zegt Gillen. “Er is geen enkele ‘killer’-functie die Microsoft kon of had moeten toevoegen aan Windows 8.1 om zakelijke gebruikers te overtuigen op de kar te springen”, voegt hij toe, “omdat er nog veel momentum is rondom Windows 7.”

Bedrijven die van plan zijn om meer tablets toe te voegen aan hun IT-aanbod zullen eerder geneigd zijn om naar Windows 8 en opvolgers te kijken, zegt Gillen. De laatste incarnatie van het besturingssysteem is immers geoptimaliseerd voor tablets en aanraakschermen.

Beter geschikt: touch of niet
Dat betekent niet dat Microsoft ervan uitgaat dat Windows 7 voldoende zal zijn voor de meeste grootbedrijven. Edwin Visser, het hoofd van Windows Commercial, zegt dat Microsoft probeert om Windows 8.1 goed te laten samenwerken met alle toestellen, of die nu een aanraakscherm hebben of niet.

Microsoft belooft daarnaast dat elk toestel met Windows 8 in staat zal zijn om Windows 8.1 te draaien zonder compatibiliteitsproblemen. “Elke app die nu op Windows 8 werkt, zal dat blijven doen op Windows 8.1”, zei Visser tijdens TechEd North America.

De vernieuwingen in Windows 8.1 voor het grootbedrijf zijn eerder incrementeel van aard en moeten vooral de overgang naar het nieuwe besturingssysteem versoepelen. We hebben op een rijtje gezet wat die vernieuwingen zijn in drie verschillende domeinen.

Zakelijke netwerken

NFC tap-to-pair printen: Gebruikers kunnen een Windows 8.1-toestel tegen een printer met NFC aantikken en een document afdrukken. Het is niet nodig om een speciale printer te kopen; gebruikers kunnen namelijk een zogenoemde NFC-tag aan bestaande printers vastmaken.

Printen via Wi-Fi Direct: Gebruikers kunnen verbinding maken met printers die Wi-Fi Direct aan boord hebben zonder de installatie van drivers of software.

Compatibiliteit draadloze schermen met Native Miracast: Extra dongles zijn niet nodig: gebruikers kunnen materiaal draadloos op een scherm wergeven via Bluetooth of NFC als er er ondersteuning is voor Native Miracast op dat toestel.

Tetheren: Gebruikers kunnen hun Windows 8.1-toestellen via hun mobiele breedbandverbinding veranderen in een persoonlijke hotspot.

Automatische VPN-inboxverbinding: Als apps of diensten toegang vereisen via een zogenoemde VPN-inboxverbinding, zal Windows 8.1 automatisch vragen om in te loggen met een enkele klik. Deze functie werkt zowel voor Microsofts eigen diensten als die van andere aanbieders.

Beveiliging

Meer opties voor authenticatie: Ondersteuning voor biometrische toestellen die vingerafdrukherkenning gebruiken en virtuele smartcards voor tweestapsauthenticatie worden ook herkend.

Nieuwe beveilging voor IE en Defender: Windows Defender, de vaste antivirusbescherming van Windows 8, krijgt meer wapens in handen om bedrijfsnetwerken in de gaten te houden. Internet Explorer 11 zal voortaan binaire extensies (zoals ActiveX) scannen, zodat de ingebouwde verdediging schadelijke code kan stoppen voor die schade aanricht.

AppLocker: Organisaties die Windows 8.1 gebruiken kunnen beperkingen opleggen aan de apps en bestanden die gebruikers of gebruikersgroepen kunnen opstarten op hun pc.

Beheer

Startscherm op slot voor zakelijke toestellen: IT-beheerders kunnen de indeling van startschermen op slot gooien voor individuele gebruikersgroepen of het hele bedrijf.

Sideloaden op Windows Enterprise: Intern gebruikte Windows-applicaties kunnen worden ingeladen bij toestellen met Windows 8.1 die zich binnen het bedrijfsdomein bevinden.

Verwijdering op afstand van zakelijke gegevens: De IT-afdeling kan vanaf nu zakelijke data wissen zonder aan de persoonlijke gegevens te komen die gebruikers van Windows 8.1-toestellen hebben opgeslagen.

Open ondersteuning van Mobile Device Management (MDM): Windows 8.1 introduceert nieuwe mogelijkheden voor mobiel toestelbeheer van externe aanbieders zoals MobileIron of AirWatch, zonder dat daar aanvullende installaties voor nodig zijn. Deze vernieuwing is gebaseerd op de specificaties van de New Open Mobile Alliance Device Management (OMA-DM).

DirectAccess: Gebruikers kunnen probleemloos inloggen bij hun bedrijfsnetwerk zonder een aparte VPN te hoeven opstarten. IT-beheerders kunnen de laatste bedrijfspolicies en updates doorvoeren bij deze gebruikers.

Workplace Join: Via deze functie kunnen alleen geregistreerde en vertrouwde toestellen toegang krijgen tot beveiligde bedrijfsgegevens.

Assigned Access: De mogelijkheid om een toestel op slot te gooien, zodat gebruikers bijvoorbeeld voor een bepaalde periode slechts één specifieke app uit de Windows Store kunnen gebruiken. Dat zou kunnen gelden voor een klantendienstapplicatie in een winkel of een educatieve app voor kinderen in het onderwijs.

Creatie van Windows To Go: IT-organisaties kunnen hun eigen volledig werkende versie van Windows 8.1 op een bootbare usb-schijf zetten, wat moet helpen bij werknemers die buiten de deur willen werken zonder daarbij de bedrijfsgeheimen in gevaar te brengen.

Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI): Met VDI wordt het mogelijk om een volledige desktopervaring na te bootsen in een virtuele omgeving, inclusief het vermogen om 3D-animaties af te spelen, usb-poorten te gebruiken en touchscreentoestellen te laten werken. Dit is mogelijk binnenin elk soort netwerk (LAN of WAN) dankzij verbeteringen in Microsoft RemoteFX en Windows Server 2012.

Alle bovengenoemde functies zitten ingebakken bij de zojuist vrijgegeven Windows 8.1 Enterprise Preview, die je sinds dinsdag kunt downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business