Nieuws

Samsung ontkent manipulatie van benchmark-scores

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zegt dat er een goede reden is waarom de Galaxy S4 voor sommige apps een hogere GPU-kloksnelheid gebruikt dan voor andere.

Samsung heeft gereageerd op een bericht van de technologiesite Anandtech dat zijn Galaxy S4 smartphone benchmark-scores manipuleert. Volgens Anandtech (dat getipt werd door een lezer op het forum van Beyond3D) wordt de maximale snelheid van de GPU, zijnde 533MHz, in de telefoon enkel gebruikt wanneer er bepaalde benchmark-software draait, zoals GLBenchmark, Quadrant, LinPack en AnTuTu. Bij alle andere software schakelt de GPU zichzelf terug naar 480MHz.

Ook de CPU vertoont gelijkaardig gedrag, maar daar staat een hogere snelheid (wanneer benchmarks draaien) ter beschikking van alle apps.

Op die manier zou de Galaxy een onrealistisch en te optimistisch beeld geven van zijn prestaties. Heel wat technologiesites gebruiken dit soort programma’s om telefoons met elkaar te vergelijken. De Galaxy S4 scoort daarbij meestal zeer goed.

In een reactie aan CNET UK ontkent Samsung dat er sprake is van bedrog. “Onder normale omstandigheden is de Galaxy S4 ontworpen om een maximale GPU-frequentie van 533MHz toe te laten”, klinkt het. “Die maximale frequentie wordt echter verlaagd naar 480MHz wanneer er bepaalde games gebruikt worden. Die kunnen overbelasting veroorzaken wanneer ze lange tijd in full screen-mode draaien.”

“Daarnaast staat de maximale frequentie van 533 MHz ook ter beschikking van apps die gewoonlijk in full screen gebruikt worden, zoals de S Browser, de galerij, de camera, de videospeler en bepaalde benchmark apps, die een substantiële performantie vragen.”

Hoe breed de bovengrens van 480MHz door Samsung wordt toegepast en voor welke apps dan wel, is echter niet duidelijk. Op de website van de Galaxy S4 rept het bedrijf met geen woord over de ‘officiële’ kloksnelheid van de GPU.

Het is ook niet duidelijk of alle versies van de Galaxy S4 hetzelfde gedrag vertonen. Anandtech testte vooral een niet-Europese versie van de telefoon met een Exynos-chip met acht cores. Bij de Europese versie van de Galaxy (met quad core-processor van Qualcomm) wordt ook specifiek de CPU opgedreven, maar over de GPU wordt op de site niets gezegd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business