Zal Microsoft rechtsomkeert maken en het Windows RT-besturingssysteem bij het vuilnis zetten? Ik denk van niet, en dit zijn mijn redenen.


Nadat Microsoft bekend maakte dat het 900 miljoen dollar moest afschrijven op de Surface RT, vroegen veel mensen zich af hoe toegewijd het nog is aan Windows RT en de tablet die er model voor staat.

Gaat Microsoft echt geld blijven investeren in een besturingssysteem dat verschilt van Windows 8, zijn vertrouwde basissysteem? Het feit dat het bedrijf slechts 853 miljoen dollar aan omzet haalde (geen winst dus) uit zijn Surface-divisie doet verder twijfelen aan deze strategie.


We kunnen speculeren over de ondergang van Windows RT wat we willen. Maar ik denk dat het niet uitmaakt. Microsoft zal met Windows RT niet dezelfde U-bocht maken als met de startknop of met de ‘altijd-aan’-verplichting van de Xbox One.

[related_article id=”161452″]

Dit zijn mijn redenen:

Microsofts eigen woorden

In maart benadrukte Microsoft dat Windows RT, de Windows-versie voor ARM-processoren, een ‘noodzakelijke ontregeling’ was. Corporate Vice President Michael Angiulo zei dat Windows RT voor ARM Microsoft het vermogen geeft om tablets te maken die “werkelijk competitief zijn met een iPad van groot formaat.” (Houd er wel rekening mee dat deze uitspraak dateert van vóór de afschrijving).

Angiulo zei toen ook dat hij geloofde dat ARM-chips een heldere toekomst tegemoet gingen. En hij onderstreepte de waarde van Metro-apps, geïnstalleerd via de Windows Store en gecontroleerd door de gebruikers, als verkoopsargument. “Op Windows RT blijft de gebruikerservaring consequent”, zei hij.

Terwijl Angiulo benadrukt dat de gebruiker de controle heeft met de nieuwe Windows RT-apps, is het in werkelijkheid Microsoft dat de baas is. Op toestellen met Windows RT zal er minder tot geen crapware, malware en privacyschendingen aanwezig zijn (in theorie dan), omdat dit systeem zo afgegrendeld is. Metro-apps worden geïnstalleerd via de Windows Store en Microsoft is de poortwachter.

Waar Microsoft op zinspeelt

In woord is Microsoft toegewijd aan het buitenbeentje dat Windows RT voorlopig nog is. Maar nu Intels nieuwe energiezuinige, krachtigere processoren (Atom, Haswell) eindelijk op de markt komen, is het dan verstandig dat Microsoft de consument blijft verwarren met verschillende smaken van Windows?

Het vermogen om desktopsoftware te draaien is het voornaamste voordeel dat Windows 8 heeft ten opzichte van Windows RT. Maar op de nieuwe golf kleinere tablets die nu op de markt komen, is het draaien van desktopprogramma’s een tegenvallende ervaring. Helemaal als je een toestel hebt met een schermformaat van zeven inch, denk ik.

Op een minitablet ligt het voor de hand dat de desktop zo weinig mogelijk moet worden geraadpleegd (en in de toekomst verdwijnt hij misschien helemaal). Microsoft zou bezig zijn met de ontwikkeling van een Surface-tablet van zeven of acht inch. Ik gok erop dat die tablet zal draaien op Windows RT 8.1 met een ARM-chip.

Maar zonder overtuigende apps in de nieuwe Metro-stijl heeft Windows RT geen enkele zin. Het appaanbod is voorlopig nog zwak, maar Ballmer en de zijnen hebben erkend dat hier snel iets aan moet worden gedaan.

Zo is Microsoft op het gebied van zakelijke software begonnen om .NET-ontwikkelaars te verleiden om Metro-apps te bouwen. En er zijn Metro-versies in de maak van Word, Excel en PowerPoint (onder de codenaam Gemini).

Microsoft zegt dat deze nieuwsoortige Office-apps in 2014 klaar zijn. Maar ik zou niet verrast zijn als die apps al eind 2013 of ten laatste begin 2014 in de Windows Store opduiken.

Wat Microsoft (nog) niet zegt

Windows Phone is voorlopig het grote vraagteken in het Windows-ecosysteem.

Zowel Windows Phone als Windows RT draaien op RT. Beiden zijn gebouwd op de NT-kern. En Microsoft probeert de programmeerinterfaces, frameworks en ontwikkeltools van beide platforms te verenigen.

Hoewel er op dit moment geen gezamenlijke appwinkel is voor het smartphone- en het tabletOS, betekent dit niet dat die er in die toekomst niet zal komen.

De verschillen tussen telefoons, tablets en mini-tablets worden steeds kleiner. Zal het altijd zo zijn dat een vijfinchtoestel draait op een besturingssysteem dat Windows Phone OS heet? Zou het Windows RT gaan heten? (of vice versa). Wat als Windows Phone en Windows RT zullen evolueren in een platform dat op mobiele toestellen kan draaien zonder desktop?

Voor de mensen die dachten dat Microsoft Windows 8 meer voor de echte desktops/laptops had moeten bouwen (en dus niet geoptimaliseerd voor tablets) en Windows Phone voor de touchtoestellen had moeten houden, zou zo’n scenario een droom zijn die alsnog uitkomt.