Nieuws

BlackBerry overweegt serieus verkoop

BlackBerry heeft een commissie aangesteld die 'strategische alternatieven' zal overwegen voor de toekomst van het bedrijf. Een fusie of verkoop behoren daarmee serieus tot de mogelijkheden.

BlackBerry heeft een commissie aangesteld die ‘strategische alternatieven’ zal overwegen voor de toekomst van het bedrijf. Een fusie of verkoop behoren daarmee serieus tot de mogelijkheden.

Het Canadese bedrijf kwam maandag uit eigen beweging naar buiten met het bestaan van het ‘speciale comité’. Deze groep moet zich buigen over ‘strategische alternatieven voor het verhogen van de waarde en schaalvergroting voor de distributieversnelling van BlackBerry 10.”

BlackBerrry laat daarbij geen enkele optie buiten beschouwing. Naast een fusie of een strategische overeenkomst wordt ook de ‘verkoop van het bedrijf of andere winstgevende transacties’ serieus overwogen. CEO Thorsten Heins neemt plaats in de commissie.

Het is geen grote verrassing dat BlackBerry deze stap heeft genomen. De telefoonmaker heeft eerder dit jaar zijn kansen op de smartphonemarkt proberen te vergroten met de lancering van BlackBerry 10, maar dat besturingssysteem is tot nu toe nog niet massaal aangeslagen.

En hoewel het begin juni een relatief sterk financieel kwartaal bekendmaakte, met ruim 3 miljard dollar aan omzet, moest het desondanks een verlies van 84 miljoen dollar aantekenen. De resultaten deden het marktaandeel geen goed: de koers zakte met 18 procent verder omlaag naar 9,76 dollar, bijna de helft van de beste koers in het afgelopen jaar.

Ondanks de sombere vooruitzichten zei Heins in de verklaring dat hij nog steeds “aantrekkelijke langetermijnkansen ziet voor BlackBerry 10.” Hij voegde toe dat het bedrijf zal doorgaan met kostenbesparingen, terwijl het comité alle scenario’s aan de revue laat passeren.

Nu de kans op verkoop aanzienlijk groeit, komt Lenovo opnieuw in beeld als serieuze bieder. In maart van dit jaar had CEO Yang Yuanqing van de Chinese pc-maker al openlijk interesse getoond in de telefoonmaker.

BlackBerry maakte tegelijkertijd bekend dat de CEO van zijn grootste aandeelhouder, Fairfax Financial, terug zal treden uit de raad van bestuur. Prem Watsa zei dat zijn werkgever niet van plan is om zijn BlackBerry-aandelen te verkopen en wil conflicten vermijden terwijl de fabrikant een van de moeilijkste beslissingen uit zijn bestaan neemt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business