Nieuws

Maak videobeelden van je scherm

Maak videobeelden van je scherm

Wil je snel en zonder overbodige toeters en bellen schermopnames maken, dan is oCam beslist de moeite waard. Installeren, opstarten en hooguit één minuut later ben je al met je eerste opname bezig.

De installatie van oCam heb je zo achter de rug, maar er zit venijn in de staart: helemaal op het einde moet je een vinkje verwijderen wil je vermijden dat de startpagina van je browser wordt aangepast.  Hoe dan ook, de werking van het programma kan nauwelijks eenvoudiger. Zodra je oCam opstart, verschijnt een groen kader dat je via de muis naar wens kan positioneren en herschalen. Je hebt het al door: dat kader boordt je opnamegebied af.

[download_file]

Tegelijk met het kader verschijnt ook een zwevend paneel met een zevental knoppen, waaronder een Resize-knop waarmee je snel een voorgedefinieerd gebied selecteert, zoals 800×600 of Secondary monitor.

[related_article id=”160534″]

Uiteraard tref je hier ook een Record-knop aan, waarmee je logischerwijze de opname start. Zodra de opname loopt, wijzigt die in een Stop-knop en verneem je hoelang  de opname al duurt. Overigens is er naast de Record-knop ook een Capture-knop: hiermee maak je een statisch ‘screenshot’ van het afgebakende gebied.

De schermopnames en –afbeeldingen komen standaard terecht in de map c:users<gebruikersnaam>Mijn documentenoCam.  Een druk op de Open-knop volstaat om je Verkenner meteen op die map af te stemmen. Voor video gebruikt oCam standaard het avi-formaat, voor schermafbeeldingen is dat het png-formaat.

Via de Options-knop kan je nog behoorlijk wat instellingen aanpassen, waaronder het standaard uitvoerpad (bij Save), een eventuele opnamelimiet (Timelimit) en de gebruikte sneltoetsen ofte hotkeys voor onder meer het starten van de opname. Ook de opnames zelf laten zich gewillig aansturen. Bij Encoding leg je het gewenste aantal fps (frames per second) evenals de bitrate vast en zelfs de keyframe rate. Je kan trouwens een aparte bitrate instellen voor audio. Audio? Jawel, want in de rubriek Record hoef je maar naar het gewenste apparaat voor de geluidsopname te verwijzen. Hier bepaal je tevens of de cursor mee in de video-opnames moet. Verder is er nog de knop Codes die je toelaat de meest geschikte codec in te stellen. Op ons testtoestel waren dat alvast (diverse codecs voor) AVI, FLV, MP4, MOV, TS en VOB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business