Nieuws

Koelkast is energiezuiniger dan smartphone

Een smartphone opladen kost nagenoeg geen energie. De verborgen energiekosten - 3G-masten, wifi-hotspots en de datacenters van clouddiensten - hebben echter al de helft meer elektriciteit nodig dan de luchtvaartindustrie.

Je elektriciteitsmeter zal het nauwelijks voelen wanneer je je smartphone of tablet oplaadt, maar het is een misverstand om te denken dat onze mobiele apparaten energievriendelijk zijn. De communicatie-infrastructuur en constant gekoelde serverhallen verbruiken al de helft meer elektriciteit dan de luchtvaartindustrie. Dat schrijft De Standaard.

Mark Mills, topman van het Amerikaanse adviesbureau Digital Power Group, publiceerde een rapport dat heel wat stof doet opwaaien. De ceo rekende uit dat het opladen van een iPhone je jaarlijk 3,3 kilowattuur (kWh) kost. Wie wekelijks één uurtje video streamt, trekt het energieverbruik al snel op tot 360 kWh per jaar. Dat is vergelijkbaar met een niet al te zuinige koelkast. De verborgen energievreters zijn de talloze wifi-hotspots, 3G-masten en dataservers. En dan heeft Mills de 500 kWh die nodig is om je iPhone te fabriceren nog niet meegeteld.

Mills heeft nog meer zitten cijferen. Hij schat het totale elektriciteitsverbruik voor de wereldwijde ICT-infrastructuur op 1500 terrawattuur per jaar. Dat is ongeveer één tiende van de totale elektriciteitsproductie op wereldvlak.

Internetgiganten zoals Apple en Google hebben weet van het elektriciteitsverbruik en proberen hun steentje bij te dragen. Apple claimt dat haar datacenters voor iTunes volledig aangedreven worden door hernieuwbare energie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business