Nieuws

Canonical plant eerste Ubuntu-smartphones begin 2014

Ondanks het falen van de ambitieuze crowdfundingcampagne voor de Ubuntu Edge, acht Canonical CEO Jane Sibler de tijd rijp voor innovatie.

De Ubuntu Edge mag dan misschien nooit het levenslicht zien, Canonical blijft voluit gaan voor haar strategie van convergentie, waardoor gebruikers hun smartphone in een volwaardige Linux-desktop kunnen transformeren.

Canonical CEO Jane Sibler laat in een reactie tegenover onze collega’s van CNet weten dat het bedrijf begin 2014 de eerste Ubuntu-smartphones op de markt wil brengen. Eerder werd nog gesproken van een eerste lancering in oktober.

[related_article id=”161563″]

Alleen zullen die eerste telefoons nog niet geschikt zijn om in een desktopomgeving in te zetten. “De volledige convergente Ubuntu-ervaring zal vermoedelijk nog niet aanwezig zijn in de eerste ronde Ubuntu-telefoons, die we plannen voor het eerste kwartaal van 2014,” aldus Sibler. Toch is de CEO er vast van overtuigd dat convergentie de toekomst is.

Hoewel het al langer duidelijk was dat de ambitieuze Ubuntu Edge zijn crowdfundingdoel niet zou bereiken, wilden Silber en Canonical-oprichter Mark Shuttleworth nog niet meteen opgeven, omdat er achter gesloten deuren gesprekken met fabrikanten plaatsvonden die steeds interessanter werden. “We waren uitgebreid in gesprek met fabrikanten om er alles aan te doen om onze kansen te verhogen,” zegt Sibler. Dat leidde onder meer ook tot de prijsverlaging die de Edge interessanter moest maken voor potentiële backers.

Maar het mocht niet baten. Toch is Canonical niet teleurgesteld en zet het haar missie verder. Het bedrijf hoopt dat de getoonde interesse in de Ubuntu Edge een signaal stuurt naar de grote fabrikanten, die volgens Canonical niet meer durven experimenteren en innoveren omdat er te veel risico aan verbonden is, vanwege de grote schaal waarop ze produceren.

De Ubuntu Edge moest een toestel worden dat die barrière zou doorbreken en het concept van convergentie veel sneller naar de markt zou brengen dan in een wereld zonder crowdfunding mogelijk zou zijn. “Iedereen verzamelt steeds meer CPU’s in de ene vorm of de andere en tegelijkertijd is er ook een trend dat je steeds minder toestellen wilt en nodig hebt,” zegt Silber. “Ik denk dat er een periode is aangebroken van innovatie en verandering. We zullen nog heel wat interessante crowdfundingcampagnes te zien krijgen."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business