Nieuws

Schmidt van Google: Wij hebben niet gestolen van Oracle

Google-voorzitter Eric Schmidt is de beschuldigingen van Oracle zat dat het "zijn spullen heeft weggenomen" en laat zijn frustratie horen op Google+.

Het gebeurt zelden dat een topman van een techbedrijf zich openlijk uitlaat over een lopende rechtszaak, maar Eric Schmidt lijkt de opmerkingen van Oracle-topman Larry Ellison meer dan zat te zijn.

“Ik heb veel vragen gekregen over Larry Ellisons claims dat Google “Oracles spullen heeft weggenomen” via het gebruik van Java binnenin het Android-besturingssysteem”, zei hij zondag in een publieke boodschap op zijn profiel bij Google+.

Schmidt refereert daarmee naar een rechtszaak uit 2010, waarin Oracle de Amerikaanse zoekmachine aanklaagde voor copyrightschending van 37 Java API’s in het Android-besturingssysteem.

[related_article id=”158901″]

Oracle zei dat Google de API’s gebruikte zonder licentie of toestemming en Google verdedigde zich door zich af te vragen of er sowieso wel een copyright mocht rusten op de programmeeromgevingen. Een vonnis in het voordeel van Oracle, zo zei Google, zou schadelijk zijn voor opensourcetechnologie.

Google werd afgelopen mei door de Amerikaanse rechter in het gelijk gesteld, waarop Oracle prompt beroep aantekende.

Schmidt zegt nu:

“Een jury heeft geoordeeld dat we Oracles patenten niet hebben geschonden. En het Hof oordeelde dat copyright niet kan worden gebruikt om anderen te verhinderen de “structuur, volgorde en organisatie” van API’s te gebruiken, de taal die verschillende computerprogramma’s en systemen toestaat om elkaar te praten”, zegt de voorzitter van Google.

“Het vonnis beschermt een principe dat doorslaggevend is voor innovatie: je kunt geen copyright leggen op een idee, net als op een handelingsmethode. Niemand kan bijvoorbeeld een copyright claimen voor het idee om twee nummers bij elkaar op te tellen.”

“Deze zaak staat centraal in het huidige en hoogstnoodzakelijke debat over patenthervorming”, vindt Schmidt tenslotte. “Patents zijn ontworpen om innovatie aan te moedigen, niet om de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologieën (af) te stoppen.”

Ellison van Oracle heeft inmiddels openlijk zijn ongenoegen geuit over het bovengenoemde vonnis. In een recent interview noemde hij Google CEO Larry Page persoonlijk verantwoordelijk voor het illegale gebruik van de Java-code.

De topman van Oracle noemde de vermeende diefstal “kwaadaardig in absolute zin”, omdat Oracle naar eigen zeggen “Google niet beconcurreert.”

Hoewel Schmidt zichzelf niet uitlaat in zulke sterke bewoordingen, is zijn afsluitende zin bewijs dat de zaak hem desondanks hoog zit:

“Ik had het voorrecht, dankzij Oracle, om te getuigen in deze rechtszaak.”  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business