Nieuws

Nieuwe cijfers: Windows 8 in de lift, XP holt achteruit

De nieuwste statistieken van Net Applications laten zien dat het gebruik van Windows 8 omhoog schiet ten koste van Windows XP. Maar de cijfers moeten met een flinke korrel zout worden genomen.

Het is geen geheim dat pc-gebruikers Windows 8 niet met open armen hebben ontvangen, wat de NetMarketShare-statistieken van augustus er des te verrrassender op maakt.

Marktbureau Net Applications publiceert aan het begin van elke maand cijfers die het marktaandeel van besturingssystemen voor desktop en mobiel en browsers meten aan de hand van wereldwijd webverkeer. De sappige details:

  • Het marktaandeel van Windows 8 schiet omhoog van 5,42 procent naar 7,65 procent. En dat terwijl het de afgelopen maanden langzaam maar gestaag was opgeklommen.
  • Het aandeel van Windows XP daalt op dramatische wijze, van 37,19 procent naar 33,66 procent.
  • Google Chrome is uit de gratie, en verliest in een maand tijd bijna 2 procent marktaandeel op de browsermarkt (van 17,76 procent naar 16 procent). Alle andere browsers winnen juist marktaandeel, waarbij Internet Explorer op het hoogste niveau in twee jaar uitkomt (57,6 procent).

Omdat Net Applications zowat 1,5 miljard pc’s telt in zijn onderzoeken, staan dit soort verschuivingen voor tientallen miljoenen gebruikers.

[related_article id=”152275″]

De verklaring voor deze mysterieuze verschuivingen valt te lezen in de kleine lettertjes. Net Applications heeft onlangs zijn meetmethoden aangepast, waarbij het is gestopt met het meten van zogenoemde ‘verborgen pagina’s.’ Het bedrijf verklaart:

“Deze maand beginnen met het aftrekken van verborgen pagina’s van zijn gebruikersaandeelstatistieken. Verborgen pagina’s zijn pagina’s die worden gerenderd maar nooit bekeken door de gebruiker en moeten daarom niet worden opgenomen in de gegevens. Een voorbeeld van een verborgen pagina is een pagina die in een tabblad op de achtergrond laadt bij de lancering van een browser en nooit zichtbaar wordt gemaakt”, aldus Net Applications.

De mededeling lijkt in juli online te zijn verschenen, al is het niet duidelijk wanneer de nieuwe meetmethode in effect treedt. De nieuwe aanpak is bedoeld om effectief het gedrag van computergebruikers te meten, in plaats van achtergrondtaken van webbrowsers.

Eerder had Net Applications ook al vooraf gerenderde pagina’s uitgesloten, die Chrome gebruikt om pagina’s alvast in te laden wanneer een gebruiker een zoekopdracht intikt. Die vooraf gerenderde pagina’s waren goed voor 4,8 procent van alle Chrome-pagina’s in februari 2012. In juni 2013 was dat procentage gestegen naar 12 procent.

Een nieuwe meetmethode

De nieuwe wijziging gaat nog een stapje verder. Op zijn vraag & antwoord-pagina toont Net Applications de impact die verborgen pagina’s hebben op de paginatelling voor verschillende browsers (gemeten in juni 2013):

  • Internet Explorer 0.70 procent
  • Firefox 6.38 procent
  • Safari 0.15 procent
  • Opera 6.33 procent
  • Chrome 5.60 procent

Als je rekening houdt met de gewijzigde methodologie, zouden alle browsers met relatief veel ‘verborgen’ pagina’s een lager marktaandeel hebben in de statistieken van augustus 2013.

Windows 8.1 populairder dan Chrome OS

Gek genoeg lijkt alleen Chrome last te hebben van een terugval, terwijl Opera en Firefox een lichte stijging laten zien. In de komende maanden zullen we zien of dit een trend is of een uitzondering.

Net Applications nieuwe beleid zou ook een verklaring kunnen zijn voor de scherpe terugval van het marktaandeel van Windows XP. Gebruikers van dit oudere besturingssysteem hebben geen toegang tot de nieuwste versies van Internet Explorer. Zij zullen dus vaker geneigd zijn om uit te wijken naar een alternatief als Chrome of Firefox, browsers die beiden verborgen pagina’s inladen.

Gebruikers van Windows 8 zullen hoogstwaarschijnlijk kiezen voor de standaardbrowser Internet Explorer 10, waar verborgen pagina’s een veel kleinere rol spelen.

Nog enkele interessante details uit de statistieken van augustus:

  • Windows 8 (7,65 procent) heeft nu meer wereldwijde gebruikers dan alle versies van OS X bij elkaar (7,26 procent). Als we het eerste percentage afzetten tegenover de globale hoeveelheid van desktops en draagbare pc’s, zouden er nu meer dan 100 miljoen pc’s met Windows 8 in gebruik zijn.
  • Ondanks het feit dat Windows 8.1 nog maar een previewversie is en minder dan 60 dagen beschikbaar is geweest, duikt de update nu al op in de statistieken (0,24 procent marktaandeel).
  • Chrome OS is nog altijd niet boven de drempel van 0,1 procent marktaandeel uitgekomen, die nodig is voor een plekje in het maandelijkse overzicht. En dat terwijl het besturingssysteem al twee jaar op de markt is.

Al deze cijfers moeten uiteraard in de context worden geplaatst van een veranderende markt.

Wereldwijd gezien kopen consumenten en bedrijven minder traditionele desktopcomputers en laptops en geven meer geld uit aan tablets en andere mobiele toestellen. Desondanks moeten we de statistieken zeker niet afdoen als irrelevant, vooral gezien het feit dat Net Applications een slordige 1,5 miljard toestellen meeneemt in zijn tellingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business