Nieuws

Wordt Microsofts overname van Nokia BlackBerry fataal?

Microsofts overname van Nokia's mobiele telefonie lijkt erop te wijzen dat het Microsoft menens is om de mobiele bedrijfsmarkt te veroveren.

De populariteit van Windows Phone neemt almaar toe en recent heeft het platform wereldwijd BlackBerry van de derde plaats verstoten. Betekent de overname van Nokia door Microsoft het begin van het einde voor BlackBerry?

Nokia heeft nu reeds 80 procent van de Windows Phone-markt in handen. Het is dus geen verrassing dat Microsoft met de overname probeert te verzekeren dat dat ook zo blijft. Er is in het verleden speculatie geweest dat Microsoft BlackBerry zou overkopen om zo de keuze te worden voor mobiel in het bedrijf, maar ik denk dat we dat momenteel wel mogen vergeten. Terwijl de unieke onderdelen van BlackBerry verdwijnen – denk aan de introductie van BBM op iOS en Android – is er nog weinig reden voor Microsoft om zo’n overname te overwegen.

[related_article id=”161452″]

BlackBerry was ooit dominant in het bedrijf en had dat vooral te danken aan het feit dat ze hardware, software en backend servers controleerden. Nu Nokia een deel is van Microsoft, heeft die laatste, naast de software en Exchange-servers, vanaf nu ook de hardware in handen. Microsoft wordt zo een interessante keuze voor mobiel in het bedrijf.

We weten allemaal dat Windows RT geen succes is geworden, maar met het gerucht dat Nokia aan een Windows RT-tablet werkt en hun expertise met hun Lumia-telefoons, krijgen we misschien iets succesvols tussen telefoon en laptop/desktop te zien, waar de BlackBerry PlayBook niet in geslaagd is. Maar Microsoft en Nokia moeten daarvoor hun consistente aanpak met hardware en het ecosysteem veel meer gaan promoten bij bedrijven en consumenten.

Nokia heeft enkele interessante Lumia-producten gelanceerd, over het hele prijzenspectrum heen, en Windows Phone biedt zakelijke gebruikers een telefoon die op een gelijkaardige manier werkt als een Windows 8-pc. Er wordt veel geschreven over de adoptie van Windows 8 die maar traag op gang komt, maar denk er aan dat bedrijven niet zo snel upgraden als consumenten.

Een domein waarop Windows Phone altijd kritiek krijgt, zijn de applicaties. Maar als Microsoft het serieus meent met de hardware voor het platform, dan kunnen we ervan uit gaan dat ze het ook serieus menen met applicaties en dat ze op dit gebied extra inspanningen zullen leveren. De overname van Nokia kondigt interessante tijden aan voor het platform.

Terwijl Windows Phone 8 aan marktaandeel wint en consumenten gewend raken aan de tegelinterface, denk ik dat het meer vertrouwd zal aanvoelen wanneer deze consumenten ook Windows 8 op hun bedrijfscomputer beginnen te gebruiken. De overname geeft bovendien een gevoel van zekerheid dat we regelmatige updates en langdurige ondersteuning mogen verwachten voor Nokia Windows Phones.

bedrijfblackberrymicrosoftmobielnieuwsnokiasmartphonetabletwindows phonewindows rt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals