Nieuws

Sony Vaio Tap 11: Surface-kloon doet origineel verbleken

Sony neemt het concept van Microsofts Surface Pro-tablet en maakt het dunner, zuiniger en mooier. Op IFA 2013 toont het de Vaio Tap 11, met Haswell-processor en afneembaar draadloos toetsenbord.

We hadden nogal gemengde gevoelens over Sony’s eerste lichting Windows 8-toestellen, waaronder de halfbakken hybride notebook Vaio Duo 11 en de ‘reuzentablet’ Vaio Tap 20.
Op de Duitse technologiebeurs IFA 2013 Berlijn doet Sony een nieuwe poging, en deze Vaio Tap 11 stemt ons hoopvol dat het de Japanners ditmaal wel is gelukt.

Met zijn 11,6-inch Full HD-display is de Vaio Tap 11 iets groter dan de meeste tablets die we kennen, maar hij is met 9,9 mm maar een fractie dikker dan het laatste model iPad (9,4 mm) en een stuk dunner dan de eerste generatie Surface Pro (1.350 mm).

Door zijn grootte en gewicht (0,78 kg) is hij ook iets minder draagbaar dan de gemiddelde volmaats tablet van tegenwoordig, waar je het gewicht van de accessoires nog bij moet optellen.

[related_article id=”152275″]

Zoals Surface, maar dan beter
Net als Microsofts Surface voegt Sony een toetsenbordaccesoire toe, al kiest het daarbij een andere aanpak dan het bedrijf uit Redmond. Via een magnetische bevestiging klik je het draadloze toetsenbord als beschermhoes vast bovenop het scherm als je het niet gebruikt.

In gebruik ligt het draadloze Bluetooth-toetsenbord geheel los van de Vaio Tap 11, dat volgens Sony kan opladen wanneer het als beschermhoes vastzit aan de display.

Net als bij de Surface Pro krijg je bij de Vaio Tap 11 een digitale pen voor het maken van notities en met de achtmegapixelcamera aan de achterzijde leg je afbeeldingen vast. Daar moet je wel extra voor betalen, terwijl het toetsenbord standaard zal worden meegeleverd.

De Vaio Tap 11 is uitgerust met de vierde generatie Intel Core-processoren van Intel (Haswell), met ingebouwde Intel HD Graphics 4.200.  Sinds de lancering van de nieuwste Macbook Air is Haswell het toverwoord voor een langlopende accuduur, dus ook ook van dit nieuwe toestel verwachten we een lange adem.

Sony heeft tenslotte enkele foefjes ingebouwd die goed samenwerken met zijn andere producten. Zo kun je via een Windows Store-app je Bravia-televisie als tweede scherm gebruiken en kun je de Vaio Tap 11 als IR-afstandsbediening inzetten.  Er is ook ondersteuning voor draadloze technologieën als Wifi 802.11n en NFC.

Beschikbaarheid en prijs
De Vaio Tap 11 zal ergens in de herfst in de Benelux verschijnen, in twee basisconfiguraties. De witte uitvoering, die 850 euro zal kosten, zal waarschijnlijk een kleinere SSD en minder krachtigere processor bevatten en draaien op Windows 8 voor thuisgebruikers.

De duurdere zwarte versie, kostprijs 1.350 euro, draait op Windows 8 Pro en zal meer opslagvermorgen en rekenkracht aan boord hebben.

Beide uitvoeringen zullen draaien op Windows 8.1, de update van Windows 8 die Microsoft eind augustus aan pc-makers beschikbaar stelde. Het is te verwachten dat Microsoft in oktober een nieuwe versie van zijn Surface-tablet zal lanceren, maar Sony geeft met dit mooie toestel alvast het goede voorbeeld.

ZDNet krijgt later deze week een live demonstratie van de Vaio Tap 11, zodat we je onze eerste indrukken kunnen vertellen van deze zakelijke tablet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business