Nieuws

Motorola grote verliezer in patentzaak tegen Microsoft

Microsoft krijgt de jury aan zijn kant in een langlopende rechtszaak met Motorola over patentgeschillen. De telefoonmaker moet 15 miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Microsoft en Motorola stonden tegenover elkaar voor de districtsrechter in het Amerikaanse Seattle over een geschil rondom patentbetalingen.

De Amerikaanse telefoonfabrikant wilde dat Microsoft 2,25 procent van de retailprijs betaalde van elke verkochte Xbox en Windows-licentie voor het gebruik van gepatenteerde technologie rondom de videocodec H.264 en wifi.

Microsoft zei dat dit neerkwam op een jaarlijkse betaling van vier miljard dollar, terwijl het zelf een jaarlijks bedrag van 1,2 miljoen dollar per jaar in gedachten had.

[related_article id=”161452″]

Microsoft: Motorola lokt uit
Het claimde dat Motorola onredelijke eisen stelde en daarmee de zogenoemde FRAND-overeenkomst schond. Die overeenkomst is een herenakkoord in de industrie die vereist dat patenthouders van essentiële technologie op “eerlijke, redelijke en non-discriminatieve” wijze licentiegelden in rekening brengt.

Microsoft zei dat de exorbitante eisen enkel bedoeld waren om de softwaremaker uit de tent te lokken, zodat Motorola een verkoopverbod gedaan kon krijgen. Voor de Duitse rechter gebeurde dit ook: Microsoft moest halsoverkop een Duits distributiecentrum naar het Nederlandse Venray verplaatsen om te voorkomen dat zijn Europese verkoop stilviel.

Motorola: Microsoft straft af
Motorola bracht als verdediging in dat Microsoft de telefoonmaker tot voorbeeld wilde stellen, omdat het was overgestapt van Windows Mobile naar Android. Motorola is een dochterbedrijf van Google, maar de rechtszaak dateert al van voor de overname.

De Amerikaanse fabrikant beweerde dat Microsoft consequent weigerde om te betalen voor de Motorola-patenten, tot het naar de rechter stapte, zo schrijft de Seattle Times.

De achtkoppige jury in Seattle had slechts drie uur beraad nodig om Microsoft in het gelijk te stellen. Microsoft wilde 29 miljoen euro schadevergoeding en krijgt ongeveer de helft van de juryleden. Drie miljoen van het toegewezen bedrag is voor juridische kosten; de rest is bedoeld als schadeloosstelling voor de gedwongen verhuizing in Duitsland.

De uitspraak hoort tot het tweede luik van deze slepende rechtszaak. Afgelopen april besloot rechter James Robart al dat Microsoft 1,8 miljoen dollar per jaar moest betalen voor het gebruik van de Motorola-patenten. Dat bedrag komt dicht in de buurt van het voorstel dat Microsoft in eerste instantie had gedaan.

Motorola heeft aangekondigd dat het in beroep zal gaan tegen de beslissing. “We zijn teleurgesteld in deze uitkomst”, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters, “maar kijken uit naar een beroep dat is gebaseerd op nieuwe aandachtspunten die naar voren zijn gekomen in deze zaak.”

“In de tussentijd blijven we ons richten op het bouwen van geweldige toestellen waar mensen van houden”, aldus Motorola.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business