Nieuws

Nieuwe iPhone 5S: 64 bit, goeie camera en vingerafdruklezer

Apple heeft een nieuwe vlaggenschiptelefoon voorgesteld: de iPhone 5S. De drie belangrijkste dingen zijn een 64 bitsprocessor, een fel verbeterde camera en vingerafdrukherkenning.

Apple heeft een nieuwe vlaggenschiptelefoon voorgesteld: de iPhone 5S. De drie belangrijkste dingen zijn een 64-bitsprocessor, een fel verbeterde camera en vingerafdrukherkenning.

Over de vingerafdrukherkenning heb ik het al in dit artikel, dus focus ik even op de andere belangrijkste specificaties van de iPhone 5S. We zullen beginnen met het leukste: de kleurtjes. Er komen drie versies uit: een gouden, ruimtegrijze en een witte. Het zwart is helemaal verdwenen.

[related_article id=”158256″]

De iPhone 5S heeft hetzelfde 4-inch scherm als de iPhone 5, een Apple Retina Display, met een resolutie van 1136 x 640 pixels en een pixeldensiteit van 326 ppi.

Wel nieuw is de chip: de A7 is eerste 64-bitsprocessor in een smartphone. Toch zal de telefoon compatibel zijn met 32-bitsapps. De belofte is dat deze telefoon 56 keer zo krachtig is als de eerste iPhone die gemaakt werd.

Op het gamingfront heedt de iPhone 5S OpenGL ES 3.0. Dat heeft het potentieel om de iPhone te bombarderen tot best presterende smartphone.

Nieuw is ook de M7 bewegingscoprocessor die de A7 helpt met het verwerken van gegevens uit de accelerometer, de gyroscoop en het compas. Deze chip zou slimme kleding en accessoires in staat moeten stellen om sneller en makkelijker aan die gegevens te kunnen.

Batterijleven is ook een groot probleem in de smartphonewereld. Apple rept met geen woord over het aantal ampère-uur dat de batterij kan leveren, maar houdt het bij een aantal vage cijfers: 10 uren gesprek over 3G, 10 uren LTE-browsen (geen intensiteit vermeld) en 10 uur video. Je kan ook 250 uren in standby blijven (maar dat is mijns inziens het meest zinloze cijfer dat eender welke smartphonemaker kan geven. Wie laat zijn telefoon nu 10 dagen onaangeroerd, zonder dat het toestel ook maar één keer automatisch checkt voor e-mail?)

Camera en video

Apple heeft altijd al een beentje voor op zijn concurrenten als het op de camera in hun smartphones aankomt. Maar dat beentje is de laatste tijd wel erg kort met indrukwekkende inhaalmanoevers van Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 925 en vooral de Nokia Lumia 1020.

Apple geeft de camera van de iPhone 5S een lens die uit vijf elementen bestaat en een camerasensor die 15 procent groter is dan tevoren. Het diafragma is f/2.2. Dat zou ook bij weinig licht goede foto’s moeten opleveren. En als er toch te weinig licht is, kan de flits zijn kleur aanpassen aan de omstandigheden: van wit tot de meer gelige tinten.

De iSight camera heeft ook wat softwarematige trucjes, zoals een burst-modus waarbij je 10 foto’s per seconde neemt als je je vinger op de fotoknop houdt. Je kan ook een panoramefoto maken met 28 megapixels.

De videomogelijkheden zijn ook uitgebreid. De 1080 HD-camera kan maar liefst 120 frames per seconde maken in plaats van de traditionele 30 fps. Dat wil zeggen dat je filmpjes tot 4x trager kan afspelen. Slow motion dus.

appleiphoneiphone 5snieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals