Nieuws

Intel Developer Forum: Grootse plannen in klein formaat

Intel smijt met nieuwe producten tijdens zijn jaarlijkse Developer Forum om "zijn tech in elk segment van computing te krijgen." Piepkleine SoC's, siliconen pleisters en een ultrabook zonder ventilator passeren de revue.

Klein, kleiner, kleinst

Tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco presenteert Intel zijn nieuwste processorlijnen binnenin werkende producten, waaronder Haswell-opvolger Broadwell, de nieuwe SoC-processor voor tablets Bay Trail Atom en een aangepaste 22nm SoC-processor voor smartphones.

Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor Quark, een nieuwe familie van piepkleine System on a Chip (SoC)-processoren die bedoeld is voor de toekomst van technologie. Smartwatches, maar ook toestellen die het ‘internet der dingen’ aandrijven, moeten een hart van Quark krijgen.

De nieuwe SoC is ongeveer vijf keer zo klein is als de compacte Atom-chip en verbruikt zelfs maar een tiende van diens stroom. Intel zal in het laatste kwartaal van dit jaar prototypes beschikbaar stellen van aangepaste moederborden, al zullen die in eerste instantie vooral zijn bedoeld voor de transport,- energie- en industriesector.

Ter illustratie toonde Brian Krzanich, de nieuwe CEO van Intel, een prototype armband met een ingebouwde Quark-processor.

“Smartphones en tablets zijn niet de definitieve eindstaat”, zei hij. “De volgende golf van computing wordt nog altijd gedefinieerd.”

Mobiel offensief

Een andere blikvanger was Intels eerste ultrabook zonder ventilator, een zuinigere en krachtige dunne HP-notebook met Intels 14nm Broadwell CPU. Hoewel de vierde generatie Core-processoren, alias Haswell, pas net op de markt zijn, belooft Intel dat opvolger Broadwell al tegen het einde van het jaar op de markt zullen verschijnen.

Haswell is niet alleen gesneden op een kleiner procedé dan Broadwell (14 nm), maar moet volgens Krzanich ook “30 procent meer stroombesparing” en betere prestaties opleveren vergeleken met de huidige Haswell-ultrabooks.

Ook op het gebied van tablets bereidt Intel een nieuw offensief voor, met de nieuwe Bay Trail Atom SoC-processor. De nieuwkomer zal zijn te zien in meer dan twintig nieuwe modellen met Windows 8 en Android, die tegen het kerstseizoen op de markt moeten komen voor prijzen vanaf 100 dollar.

Bay Trail moet betere prestaties en batterijleven opleveren dan de huidige tablets met Clover Trail(+)-tablets dankzij de nieuwe CPU-microarchitectuur Silvermont. Die maakt de overstap naar een 22nm-procedé, waarbij Intel gebruikmaakt van 3D-transistoren van Tri-Gate.

Krzanich liet ook een prototype smartphone zien met de 22nm SoC-processor, die Intel-telefoons een “prestatieverbetering van 50 procent” moet opleveren. Voor het eerst hebben deze mobiele chips volledige ondersteuning voor LTE (zowel data als voice), die tegen volgend jaar in toestellen moeten verschijnen.

De toekomst: siliconen pleisters


Een prototype van een smartphone met de nieuwe mobiele Atom-chip

Nadat Krzanich zijn zegje had gedaan, kwam Intel-president Renee James op het podium om de toekomstplannen van de Amerikaanse chipfabrikant te onthullen.

James zei dat Intel inmiddels werkt aan een 10nm-productieproces voor 2015 en dat 7nm voor 2017 op de planning staat. Dat moet uiteindelijk leiden tot draagbare technologie die “elk onderdeel van je leven transformeert."

Intel toonde daarbij een siliconen pleister, die op de huid van een patiënt wordt geplakt en belangrijke medische informatie rechtstreeks naar de huisarts stuurt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business