Nieuws

Regering trekt zich Belgacom-hack aan

De regering gaat 'gepaste stappen' ondernemen als blijkt dat de recent ontdekte inbraak in IT-systemen van Belgacom.

Volgens een mededeling van Premier Elio Di Rupo, Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft het parket vastgesteld dat bij een computerinbraak bij Belgacom gebruik is gemaakt van ‘technologie zou wijzen op de betrokkenheid op hoog niveau van een ander land’.

“Indien deze hypothese bevestigd wordt en er inderdaad sprake is van zogenaamde cyberspionage, veroordeelt de regering ten strengste deze inbraak en deze inbreuk op de integriteit van het overheidsbedrijf.”

[related_article id=”161452″]

De regering heeft ook wat meer informatie verschaft over de aard van de aanval: “De gedetecteerde inbraak zou geen sabotage tot doel hebben gehad, maar wel het verzamelen van strategische informatie.”

Al is die bewering wel wat kort door de bocht. Vaak laten cyberspionnen immers achterdeurtjes achter in de systemen die ze bezoeken. Op die manier is het bij een eventuele cyberaanval makkelijker om controle te krijgen over kritieke infrastructuur.

De bevoegde diensten, in eerste instantie de federale politie en het federaal parket, maar ook het BIPT, onderzoeken de zaak.

De regering houdt zich met de Belgacom-hack bezig omdat Belgacom een overheidsbedrijf is. De zaak is gevoelig omdat bevriende overheden verdacht worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business