Valve heeft SteamOS aangekondigd: een gratis besturingssysteem op basis van Linux, dat geoptimaliseerd is om pc-spelletjes te spelen op je tv.

Gabe Newell, CEO van Valve, verkondigde tijdens LinuxCon al dat “Linux de toekomst is van gaming”. Hij meende het duidelijk, want maandag heeft het bedrijf achter het populaire gameplatform Steam een eigen Linux-besturingssysteem voor gamers gelanceerd.

SteamOS zal binnenkort gratis beschikbaar zijn voor “gaming pc’s in de woonkamer”. De software is volledig openbron en combineert het Steam-platform met een gebruiksinterface die werd ontworpen voor weergave en gebruik op een tv. Met die interface konden we al eerder kennis maken dankzij de “Big Picture”-modus in de Steam-client.

 

Het besturingssysteem is een belangrijke stap in de richting van de veelbesproken Steam Box, de spelconsole waar Valve naar verluidt aan werkt. Maar dankzij het open karakter van SteamOS, zullen ook andere hardwarefabrikanten met de software aan de slag kunnen gaan. Het doet een beetje denken aan Googles strategie met Android op de smartphonemarkt.

Momenteel telt Steam zo’n 300 spellen voor Linux en Valve zegt dat er reeds een aantal grote spelontwikkelaars werken aan triple A-speltitels die vanaf 2014 beschikbaar zullen zijn. Maar er wordt ook gedacht aan Windows- en Mac-gebruikers. Vergelijkbaar met Nvidia Shield, zal het namelijk mogelijk zijn om spellen naar SteamOS te streamen vanaf een Windows-pc of Mac.

Naast het streamen van games, moet het ook mogelijk worden om andere media te streamen. Valve is daarvoor naar eigen zeggen een samenwerking aangegaan met enkele bekende muziek- en videodiensten, maar meer details zijn voorlopig nog niet bekend. 

De aankondiging van SteamOS is de eerste in een reeks van drie geplande aankondigingen. Een teaserpagina verklapt ons dat Valve op woensdag opnieuw iets gaat onthullen in verband met SteamOS en de Steam Box. Mogelijk krijgen we dan de hardware te zien die gebaseerd is op het SteamOS-besturingssysteem.