Nieuws

Valve begint verloting 270 prototypes Steam Machine

Valve begint volgend jaar met de uitlevering van spelcomputers met SteamOS. Maar eerst heeft het bètatesters nodig en de spelmaker verloot daarom 270 prototypes onder de Steam-gemeenschap.

Het was Valve-baas Gabe Newell menens toen hij zei dat Linux de toekomst van het gamen zou worden. Eerder deze week lanceerde het bedrijf SteamOS, een Linux-distro die het gameplatform naar de woonkamer moet brengen.

Het Amerikaanse bedrijf zette afgelopen woensdag een stapje verder op de weg naar een eigen spelconsole. Het zette de ‘Steam Machines’-pagina online, waar gebruikers zich kunnen aanmelden voor een van de 300 prototypes die het bedrijf de deur zal uitdoen om SteamOS in de praktijk te kunnen testen.

Hoewel dit soort projecten (bijv. Google Glass) vaak alleen voor Amerikaanse burgers zijn, lijkt Valve geen geografische beperkingen op te leggen voor de verloting. Wie mee wil doen, moet voor 25 oktober lid worden van de Steam Universe-groep, tien ‘Steam-vrienden’ maken en een spelletje spelen in de Big Picture-modus met een gamepad.

Op de pagina laat Valve ook weten om wat voor toestel het zal draaien. “De specifieke machine die we aan het testen zijn, is ontworpen voor gebruikers die de grootste mogelijke controle willen hebben over hun hardware. Andere ‘boxes’ zullen zijn geoptimaliseerd voor afmeting, prijs, stilheid en andere factoren”, aldus het bedrijf.

Van de pakweg 3.000 spellen op Steam werken volgens Valve nu al "enkele honderden" op SteamOS, terwijl andere games via "livestreaming" naar het platform kunnen worden gebracht.

Het lijkt er dus op dat Valve streeft om meerdere consoles uit te brengen met zijn hardwarepartners, die ergens volgend jaar op de markt moeten komen. Het bedrijf zegt dat gamers gerust hun eigen ‘Steam Machine’ kunnen bouwen, omdat de opensourcecode van SteamOS binnenkort als bèta zal worden vrijgegeven. Het geeft daarnaast toestemming om verkochte consoles te hacken en er een eigen besturingssysteem op te zetten.

Over de hardwareonderdelen van het prototype is verder niets bekend, al is het wel al duidelijk dat de Steam-console op een Nvidia-processor zal draaien. Na jaren van slechte ondersteuning voor Linux heeft de chipmaker een koersverandering doorgevoerd en is nu een van de partners voor SteamOS.

De animo voor de prototypeverlotig is enorm: al meer dan 100.000 gamers hebben zich inmiddels aangemeld voor de campagne. Dertig van de testtoestellen zijn overigens al gereserveerd voor leden van de Steam-gemeenschap die zich in het verleden hebben bewezen. Voor de overige 270 toestellen vindt een willekeurige trekking plaats.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business