Nieuws

Gerucht: komst eengemaakte appwinkel Windows dichtbij

Microsoft zou de laatste hand leggen aan een appwinkel die Windows en Windows Phone overspant. Deze nieuwe Windows Store zou al in de eerstvolgende update van Windows kunnen zitten.

The Verge meldde donderdag dat Microsoft tijdens zijn jaarlijkse vergadering de komst van een eengemaakte appwinkel voor Windows en Windows Phone intern heeft aangekondigd. Mary Jo Foley van ZDNet.com bevestigt die geruchten en zegt dat Microsoft een speciale update van Windows 8.1 voorbereidt die de nieuwe appwinkel moet toevoegen.

Deze update van Windows 8.1 is waarschijnlijk een General Distribution Release (GDR), die op de planning staat voor de lente van 2014. Deze GDR-update zou samenvallen met de lancering van Windows Phone ‘Blue’, de volgende grote versie van het besturingssysteem voor smartphones.

Het is overigens niet duidelijk of de appwinkel ook zijn opwachting zal maken bij de Xbox One, Microsofts nieuwe console die vanaf november in de winkel ligt.

[related_article id=”161452″]

Foley hoort van bronnen binnen het bedrijf ook dat cloudplatform Windows Azure een belangrijke rol zal spelen op de achtergrond. Microsoft zou apps van ontwikkelaars in de cloud compilen, zodat ze eenvoudig kunnen worden gedistribueerd naar de verschillende besturingssystemen. Microsoft heeft dit trucje al eerder uitgevoerd toen het overstapte van Windows Phone 7 naar Windows Phone 8.

Een andere mogelijkheid is dat de back-end code van bepaalde apps binnenin Windows Azure zal draaien en vervolgens naar telefoons en pc’s wordt ‘gestreamd.’ Het zou gebruikers de indruk geven dat Halo 4 op een Windows Phone of Windows-tablet draait, terwijl Azure het zware rekenwerk verricht.

Voor op schema
Microsoft heeft al eerder uitspraken gedaan over een toekomst met “Eén Windows” voor alle platforms, met een enkele API voor ontwikkelaars. Het feit dat Microsoft dit intern bespreekt, is dus geen grote verrassing, maar een lancering in het voorjaar van 2014 is dat wel.

Een eengemaakte appwinkel voor alle toestellen zou heel wat ontwikkelaars gelukkig maken, omdat ze in een klap voor telefoon, tablet en pc kunnen ontwikkelen. Het zou ook een einde kunnen maken aan de voortdurende klachten over het gebrek aan apps voor Windows 8 en Windows Phone 8.

Microsoft wilde geen commentaar geven op de mogelijke komst van de eengemaakte appwinkel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business